Koronavirus vs. chřipka. Co je větší metlou lidstva

7. 2. 2020 – 13:33 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Koronavirus vs. chřipka. Co je větší metlou lidstva
Koronavirus s úsměvem | zdroj: Profimedia

Nový koronavirus leckoho vyděsil. Zato chřipka nás až na výjimky nechává v klidu.

Nový koronavir, který se rozšířil z čínského města Wu-chanu, vyvolává ve světě strach. Vlády přijímají preventivní opatření a chystají nouzové scénáře. Mezitím v mnoha oblastech na severní polokouli udeřila chřipka.

Dají se tyto dva viry porovnat? A čeho se máme obávat víc?

Koronavirem se během několika týdnů nakazily desítky tisíc lidí. Má na svědomí stovky mrtvých, z toho pouze dva mimo Čínu. Do Česka (zatím) nedorazil.

Nahlíženo z Česka se aktuálně jeví jako větší hrozba chřipka. Chřipka u nás každoročně zabije kolem dvou tisíc lidí.

Hlavní hygienička Eva Gottvaldová informovala, že letos chřipce dosud v Česku podlehlo 17 lidí.

Obě choroby jsou si nápadně podobné. Jak je vlastně rozlišit?

Příznaky

Jak nový koronavirus, tak chřipka jsou infekční choroby způsobující horečky a nemoci dýchacích cest. U obou nemocí lze očekávat horečku a kašel.

Jenom kolem pěti procent pacientů s koronavirem nicméně oznámilo také rýmu a bolest v krku, tedy příznaky typicky spojované s chřipkou. Kolem procenta až dvou procent pacientů jich sdělilo průjmy a zvracení. Také to jsou symptomy nezřídka vlastní chřipce.

Snímek obrazovky (141) Šíření koronaviru ve světě, kliknutím zvětši | zdroj: WHO

Chřipka se od koronaviru 2019-nCoV liší v některých dalších drobnostech, například má zřejmě rychlejší náběh příznaků. Pro případné pacienty to však jsou marginální rozdíly pod rozlišovací hranicí.

Lze tedy říct, že tradiční chřipka i nový koronavirus mají velmi podobný nástup a průběh. I to komplikuje detekci nemoci. Mnozí pacienti s chřipkou se domnívají, že onemocněli novým koronavirem. 

Infekčnost

Nový koronavirus se jeví jako podstatně víc šiřitelný. Jediný pacient s koronavirem nakazí kolem dvou až tří lidí. Infekčnost u chřipky je zhruba poloviční.

Statistika u koronaviru se však rychle vyvíjí, takže infekčnost není definitivní. Můžeme ale připomenout, že existují mnohem infekčnější choroby – například spalničky.

Původní informace, podle nichž je pacient s koronavirem infekční ještě před propuknutím symptomů, ale lékaři dementovali, což může infekčnost choroby omezovat. Jistotu ale ani v tomto případě mít nemůžeme.

Závažnost a smrtnost

Kolem procenta pacientů s chřipkou je kvůli komplikacím hospitalizováno. Stává se to v důsledku jiných chronických onemocnění, často dýchacího charakteru.

Chřipka může vyústit v zápalu plic či jiné problémy, které můžou zejména u oslabených jedinců vést k úmrtí. Podle dat WHO na chřipku umírá jeden až dva tisíce z nakažených.

Některé studie, které započítávající neevidované komplikace, ale připouští u chřipky smrtnost (tedy letalitu –demografický ukazatel, udávající podíl zemřelých ze skupiny zasažené chorobou) až dvouprocentní a vyšší.

U nového koronaviru odhadují lékaři smrtnosti rovněž kolem dvou procent případů.

Reálná letalita vlivem nového koronaviru ale může být vyšší, protože není jasné, kolik případů infekcí čínský režim tají. Může být ale i nižší, protože není jasné, kolik případů naopak není do evidence započteno.

Prevence a léčba

Vzhledem k infekčnosti je prevence u chřipky i nového koronaviru v zásadě stejná – vyhýbat se kontaktům s lidmi například, dodržovat hygienické návyky (zejména mytí rukou mýdlem alespoň po 20 sekund) a s nemocí zůstat doma. Lékaři také doporučují nedotýkat se obličeje.

Význam roušek spíše podružný – ačkoli můžou blokovat kapénky obsahující virové částice, samotné virové částice nezastaví, vir se navíc může do těla dostat očima.

profimedia-0496560239 corona selfie Selfie v éře koronaviru | zdroj: Profimedia

U sezónní chřipky lékaři doporučují očkování. Proti novému koronaviru ještě vyvinuto nebylo.

S oběma viry si obvykle tělo musí poradit samo. Je možné naordinovat antivirotika, která pomohou, ale stoprocentně účinný lék nemáme ani proti chřipce, ani proti koronaviru.

Pro závažné případy s výraznými komplikacemi se ovšem na koronavir pokusně užívají zejména antivirotika pro HIV, oba typy virů cílí na podobné proteiny. Jiným užívaným antivirotikem jsou pak ironií osudu preparáty proti chřipce.

Jistota vs. nejistota

Proč se koronaviru obáváme mnohem víc než chřipky, vysvětluje Anthony Fauci, ředitel Národního ústavu alergických a infekčních nemocí:

"Navzdory nemocnosti  a úmrtnosti existuje u chřipky jistota a předvídatelnost… Sezónní chřipku dokážeme odhadnout, známe ji. Umíme předpovědět její rozsah, víme, kolik lidí bude nutné hospitalizovat. Problém s koronavirem 2019-nCoV spočívá v tom, že u něj existuje spousta neznámých."

Zdroje:
MZČR, WHO

Nejnovější články