Krásný víkend: Raketoplány

15. 8. 2014 – 17:00 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Krásný víkend: Raketoplány
Raketoplán Endeavour se chystá na rande s Mezinárodní vesmírnou stanicí | zdroj: NASA

Třicet let věrně sloužily na nejnáročnější dopravní tepně mezi Zemí a její oběžnou dráhou. Připomeňme si eleganci a krásu nejsympatičtějších raket, které zatím lidstvo postavilo.

Dnešní galerii nemůžeme začít jinak než... od začátku! Před třiatřiceti lety, konkrétně 12. dubna 1981, odstartoval z Kennedyho vesmírného střediska první raketoplán, Columbia.

Columbia zdroj: NASA

Ze startů se záhy stala vítaná atrakce nejenom pro diváky dole na zemi. Takhle se předvedl raketoplán Atlantis hlídkujícím pilotům USAF.

Atlantis zdroj: NASA

A tahle vypadala jeho premiéra při pohledu od startovní rampy.

Atlantis zdroj: NASA

Po startu mířily raketoplány na oběžnou dráhu Země, které dosáhly během necelých devíti minut. Jak to tam nahoře vypadalo z paluby Discovery?

Discovery zdroj: NASA

Posádka Atlantis se mohla kochat například jižní září. Tyč na snímku nese senzory, využívané k vnější kontrole raketoplánu po startu a před přistáním.

Atlantis zdroj: NASA

Ale aby to nevypadalo, že se kosmonauté v raketoplánech jen poflakovali: mezi klíčové mise patřila údržba Hubbleova vesmírného dalekohledu, včetně korekce vadné optiky.

Hubble zdroj: NASA

Spoustu práce odvedly raketoplány také u Mezinárodní vesmírné stanice. Snímek zaparkovaného Endeavouru pořídil kosmonaut Paolo Nespoli z paluby kosmické lodi Sojuz TMA-20.

Endeavour zdroj: NASA

Celý program se zařadil mezi největší úspěchy NASA, i když se mu bohužel nevyhnuly dvě tragédie. Mlha, zahalující raketoplán Challenger během přepravy v listopadu 1982, jako by předznamenávala jeho zkázu po startu o čtyři roky později.

Challenger zdroj: NASA

Druhou katastrofou bylo zničení raketoplánu Columbia během jeho návratu v roce 2003. Při průletu atmosférou selhala vadná tepelná izolace a raketoplán shořel. Zahynulo všech sedm členů jeho posádky.

Posádka Columbie zdroj: NASA

Zkáza přesluhující Columbie byla varovným signálem, že celý program narazil na svůj technologický strop. I modernější modely jako byla Atlantis už měly to nejlepší za sebou a nastal čas přemýšlet, co bude dál.

Atlantis zdroj: NASA

Právě Atlantis se nakonec stala posledním raketoplánem ve vesmíru. 21. května 2011 dosedla na přistávací dráhu Kennedyho střediska a uzavřela tak jednu významnou epochu pozemského kosmického programu.

Atlantis zdroj: NASA

Vůbec nejdojemněji vystihuje tři desetiletí s raketoplány fotografie otce se synem, kteří se účastnili jak prvního, tak posledního startu.

Otec & syn zdroj: tisková zpráva Foto: Chris Bray

Lze jenom doufat, že i nadcházející generaci čeká podobně velkolepá a hlavně úspěšná raketová podívaná.

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články