Lékaři úspěšně cvičí organismus v boji proti zhoubným nádorům

2. 5. 2024 – 17:47 | Technologie | Radek Chlup | Diskuze:

Lékaři úspěšně cvičí organismus v boji proti zhoubným nádorům
Dělení rakovinné buňky na kolorovaném snímku z elektronového mikroskopu. | zdroj: Profimedia

Zbraní v tomto boji jsou mRNA vakcíny. 

Lékaři ve Velké Británii začali na stovkách pacientů testovat vakcínu proti melanomu založenou na principu mRNA. Dosavadní testy proběhly úspěšně, podle odborníků má očkovací látka potenciál změnit hru v léčbě rakoviny. 

Melanom je nejzhoubnější rakovinou kůže a jeho výskyt ve světě stoupá. Nepříjemnou diagnózu si ročně vyslechne 132 tisíc, v Česku asi 2500 lidí. U nás na melanom umírají zhruba čtyři stovky pacientů každý rok. 

Během pandemie nemoci covid-19 se ukázaly jako bezpečné, snadno aplikovatelné a efektivní mRNA vakcíny. Jejich fungování lze popsat jako „výcvik“ imunitního systému k obraně proti viru SARS-CoV-2. 

Organismus dostane v závislosti na onemocnění upravovatelný návod, jak si vyrábět určité proteiny. Jednou z nejpopulárnějších mRNA vakcín na Západě byla ta od společnosti Moderna, jež stojí i za vakcínou proti melanomu. 

Vakcína funguje stejně, akorát učí buňky tvořit čtyřiatřicet různých bílkovin vyskytujících se v nádorových buňkách, píše list The Guardian. Imunitní systém je díky tomu bude moci včas detekovat a zlikvidovat, když se opakovaně objeví. 

Testy vypadají nadějně  

Když pacient nad nemocí zvítězí, ještě nemá vyhráno, neboť se rakovina může vrátit. Právě tomu chtějí lékaři s mRNA vakcínou zabránit a vyléčit pacienty úplně. Už by se tak nemuseli možné recidivity obávat. 

Očkovací látka mRNA-4157 prošla laboratorními testy i testy na zvířatech. Nyní probíhá její testování na stovkách pacientů s melanomem. Vakcína si zatím vede dobře, pravděpodobnost recidivity rakoviny kůže snižuje o 44 procent. 

„Jsem opravdu, opravdu nadšený. Tohle je moje největší šance, jak zastavit rakovinu,“ prohlásil jeden ze subjektů Steve Young (52). Lékaři už hudebníkovi jednou melanom ve druhém stádiu odstranili. Nedávno se onemocnění vrátilo. 

Podle lékařů lze látku, podávanou s léky pro blokaci růstu rakovinných buněk, přizpůsobovat jednotlivým pacientům, tedy učinit z ní vakcínu na míru. Lékaři pacientovi jednoduše odeberou vzorek nádoru, následuje sekvenování DNA a umělá inteligence. 

Američtí vědci zase podle webu ScienceAlert upravili mRNA vakcínu tak, aby stejně účinkovala na glioblastom, nejagresivnější mozkový nádor. S velkou mírou úspěšnosti učí imunitní systém obraně vůči tomuto zhoubnému onemocnění. 

Zdroje:

Nejnovější články