Lovec temné energie se vydal do vesmíru

1. 7. 2023 – 17:23 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Lovec temné energie se vydal do vesmíru
Ilustrace teleskopu Euclid ve vesmíru s Mléčnou dráhou na pozadí. | zdroj: Kredit-ESA/CC BY-SA IGO 3.0

(Zprávu jsme aktualizovali)

Odstartoval jeden z nejvýznamnější projektů, jejichž cílem je odhalit, jak funguje vesmír. Vzlétl teleskop, který má nahlédnout do jeho temných koutů.

Teleskop Euclid, přezdívaný lovec temné hmoty a temné energie, odstartoval na palubě rakety Falcon 9 společnosti SpaceX z floridského mysu Canaveral v sobotu 1. července 17:11 SELČ.

Přímý přenos startu vysílala společnost SpaceX. Teď ho můžete vidět ze záznamu:

Hlavním cílem teleskopu, který patří Evropské vesmírné agentuře ESA, je zkoumat zrychlující se rozpínání vesmíru. Jeho mise, naplánovaná na šest let, má pomoci vysvětlit jedny z největších záhad fyziky: Kde se ve vesmíru bere všechna temná energie a temná hmota a jaká je jejich povaha?

Baryonová hmota, která tvoří nám známý svět, zabírá 5 procent všeho ve vesmíru. Dalších 27 procent tvoří temná hmota, stínový protějšek běžné hmoty, který nevyzařuje, neodráží ani nepohlcuje světlo. Většinu vesmíru, 68 procent, zabírá temná energie.

Z dat teleskopu, který bude pozorovat miliardy galaxií do vzdálenosti 10 miliard světelných let na více než třetině oblohy, by měli vědci vytvořit mapu struktury vesmíru v prostoru a čase.

Teleskop, pojmenovaný po řeckém matematikovi Euklidu Alexandrijském, má mapovat rozpínání vesmíru i vývoj galaxií, což může pomoci určit, jak tyto procesy ovlivňují temná hmota a temná energie.

Temná hmota je neviditelná, avšak její gravitace se podílí na zpomalování rychlosti rozpínání vesmíru. Temná energie zase hraje důležitou roli při zrychlování jeho expanze.

Na palubě sondy jsou umístěny dva vědecké přístroje – VIS a NISP. Kamera VIS funguje ve viditelné a blízké infračervené oblasti. Umožní podrobné měření tvarů galaxií. VIS bude zase zkoumat rozložení temné hmoty v čase a prostoru.

Temná hmota, která drží pohromadě galaxie, není viditelná a nepohlcuje záření. Můžeme ji však zjistit tím, že její gravitace vychyluje světlo.

První data by vědci měli dostat v příštím roce. Až se Euclid dostane do vesmíru, bude mu trvat osm měsíců, než začne pozorovat vesmír.

Do místa známého jako Lagrangeův bod 2 mezi Zemí a Sluncem, který je vzdálen zhruba 1,5 milionu kilometrů od Země, dorazí za 30 dnů. Pak stráví sedm měsíců prověřováním svých zobrazovacích schopností a vylaďováním přístrojů.

Na výzkumu se bude Euclid podílet s Vesmírným teleskopem Jamese Webba. Oba mají dvě společné charakteristiky – pracují v blízké infračervené oblasti, na vlnových délkách převážně příliš dlouhých pro lidské oko, a nacházejí s v Lagrangeově bodě 2. Webb má schopnost nahlédnout téměř do počátku věků nebo měřit atmosféry planet kolem jiných hvězd. Euklid se tak hluboko nedostane.

Síla Euclidu spočívá v jeho širokém poli, které je 2,5krát větší než Měsíc v úplňku. Proto může zkoumat přibližně 1,5 miliardy galaxií na celé obloze, které nejsou zakryty Mléčnou dráhou nebo světlem zvěrokruhu.

„Euclid je na cestě k odhalení vesmírného tajemství temné hmoty a temné energie a řekne nám více o zvláštní minulosti a konečném osudu našeho vesmíru,“ napsala ke startu ESA na twitteru.

Euclid_Darl_65 Hlavní parametry Euclidu a jeho mise, která začíná s ročním zpožděním. | zdroj: Profimedia

Zdroje:

Nejnovější články