Metan je tikající bombou v ovzduší. Přibývá čím dál rychleji

8. 4. 2022 – 19:22 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Metan je tikající bombou v ovzduší. Přibývá čím dál rychleji
Koncentrace metanu v ovzduší. V tmavě červených oblastech je tohoto plynu přes 2000 ppb (molekul metanu v milionu molekulách vzduchu), ve světle červených pod 2000 ppd. Žlutá místa označují místa s hodnotami ppb mezi 1800 až 1900. | zdroj: Profimedia

Koncentrace metanu v atmosféře se rychle zvyšuje. Vědci varují, že tento vývoj spustí cyklus, který se vymkne kontrole.

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) už druhý rok za sebou zaznamenal nevídaný nárůst koncentrace metanu v atmosféře. Informuje o tom ve zprávě na svém webu (tady).

„Naše data ukazují, že celosvětové emise se vyvíjejí rychlým tempem špatným směrem,“ upozorňuje ředitel NOAA Rick Spinrad.

Metan je silný skleníkový plyn, po oxidu uhličitém druhý největší přispěvatel ke globálnímu oteplování. Přibývá však vyšší rychlostí. Jeho nárůst je exponenciální, což je patrné i z následujícího grafu.

CO2_NOAA Exponenciálně rostoucí koncentrace metanu v ovzduší. | zdroj: kredit-NOAA Global Monitoring Laboratory

Tento plyn vzniká při těžbě, výrobě, přepravě a spalování fosilních paliv (odtud ho pochází víc než třetina), ale i rozkladem organických látek v mokřadech a při trávení přežvýkavců. Na koncentraci metanu ve vzduchu se podílejí také sopky, anebo i tající permafrost, tedy ‚věčně‘ zmrzlá půda, ve které se plyn unikající ze zemského jádra nastřádal.

Návrat do minulosti?

Loni vzrostl metan v ovzduší o 17 částic na miliardu (ppb). To je největší nárůst od zahájení měření v roce 1983. V celém roce 2021 byla průměrná hladina atmosférického metanu 1895,7 ppb, což je zhruba o 162 procent více než v předindustriálním období.  

Metan ohřívá planetu 28krát intenzivněji než oxid uhličitý. Ve vzduchu však zůstává kratší dobu. Rozpadá se do devíti let, zatímco oxid uhličitý může vydržet až celá staletí.

CO2_NOAA Lineárně se zvyšující koncentrace oxidu uhličitého v ovzduší. | zdroj: kredit-NOAA Global Monitoring Laboratory

V ovzduší je dnes nejvíc metanu od doby, kdy se začala měřit jeho koncentrace. Hladina oxidu uhličitého v atmosféře je srovnatelná s úrovní, na které byla před 4,3 miliony let. Tehdy byla průměrná teplota o čtyři stupně Celsia vyšší, hladina moře sahala o 24 metrů výš a Arktidu namísto ledu pokrýval deštný prales.

Metanové orgie

Na loňské konferenci o změně klimatu COP26 se státy dohodly, že do roku 2030 emise metanu sníží o třetinu. Tento cíl patrně zůstane nesplněn, protože významní znečišťovatelé – Čína, Rusko a Indie se k němu nepřipojily.

Z dat NOAA vyplývá, že nejvíc znečišťují ovzduší metanem Čína, následuje zbytek Asie a Afrika. Dohromady vypustí do ovzduší 40 milionů tun metanu rok co rok. Spojené státy ho mají na svědomí čtyři až pět milionů tun, Evropa necelé čtyři miliony tun.

Zdroje:

Nejnovější články