Montáž snímků předvádí kometu 67P v plné parádě

15. 4. 2015 – 13:00 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Montáž snímků předvádí kometu 67P v plné parádě
Kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko v akci | zdroj: ESA

Zatímco vědci napjatě čekají, jestli se přistávací modul Philae probere k životu, samotná kometa, na které tento zázrak vědy a techniky po troše hopsání přistál, se má čile k světu.

Jak se blíží ke Slunci, její aktivita stoupá: kometa se ohřívá a tání jejího ledu provází uvolňování v něm zachycených plynů. V lednu bylo odhaleno, jak tyhle kometární „větry“ nejspíš čechrají povrch komety, ale tentokrát se budeme jen kochat.

Je totiž čím! Evropská kosmická agentura připravila následující montáž, kterou doporučujeme rozkliknout v plném rozlišení.

ESA Kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko v akci | zdroj: ESA

Aby toho foukání nebylo málo, kometě proudí vstříc sluneční vítr a dá postupně vzniknout charakteristickému ohonu. Právě jeho zárodečnou fázi vyfotografovala Philaeho mateřská sonda Rosetta, která kometu věrně doprovází na její cestě kolem Slunce.

Začátkem března se dokonce palubní kamerou OSIRIS podařilo zachytit stín sondy, vržený na povrch komety. Vidíte ten tmavý flíček v dolní části snímku?

ESA zdroj: ESA

Jaký bude další osud celé mise? To se uvidí v následujících týdnech – stále existuje šance, že Philae načerpá ze zvýšeného slunečního svitu dostatek energie k tomu, aby se opět pustil do vědecké práce.

Zdroje:

Nejnovější články