Na plášti vesmírné stanice byl nalezen plankton

21. 8. 2014 – 13:15 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Na plášti vesmírné stanice byl nalezen plankton
Stopy planktonu byly na stanici nejspíš zaváty atmosférickými proudy | zdroj: NASA

Ne, tohle není apríl. Ruské vesmírné úřady oznámily čerstvý nález, který se zdá nemožný, ale jenom potvrzuje, že život umí být odolnější, než se nám doposud zdálo.

Součástí dřiny, kterou na Mezinárodní vesmírné stanici odvádějí přítomní kosmonauté, jsou i tzv. vesmírné procházky, to znamená práce v otevřeném kosmickém prostoru. Na těchto procházkách také dochází k odebírání vzorků z povrchu stanice. A právě v poslední várce čekalo na kosmonauty překvapení.

Po jejím prozkoumání pod mikroskopem byly nalezeny stopy planktonu a dalších mikroorganismů, které na plášti stanice hřadovaly zřejmě několik let. Obešly se přitom bez kyslíku a odolaly jak nízkým teplotám, tak kosmickému záření.

Plankton zdroj: wikipedia

Jak to dokázaly? To je první ze dvou zásadních otázek, ale ta druhá je ještě napínavější: Jak se tam vlastně dostaly? Cesty do vesmíru se i přes důkladná dekontaminační opatření málokdy obejdou bez určité míry bakteriálních „černých pasažérů“, ale v tomhle případě jde o mikroorganismy, které nepocházejí z oblastí, odkud moduly stanice startovaly (kazašského Bajkonuru a floridského Kennedyho střediska).

Zatím nejpravděpodobnějším vysvětlením jsou vzdušné víry, které plankton smetly z mořské hladiny a následně si s ním v atmosféře pohrávaly tak dlouho, až ulpěl o nějakých 400 km výš na oknech vesmírné stanice. Jakkoli je tedy kosmický prostor i nadále nehostinným místem, ne všechny formy života jsou takové fajnovky, aby to v jeho náruči na čas nezvládly.

Zdroje:
ITAR-TASS

Nejnovější články