Nález fosilní trávy naznačuje, že dinosauři ujížděli na houbičkách

12. 2. 2015 – 20:30 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Nález fosilní trávy naznačuje, že dinosauři ujížděli na houbičkách
Ahoj kámo, viděl jsi v kuchyni toho stegosaura?! | zdroj: Vlastní foto autora

S dinosaury musela být velká legrace. Je skoro nepředstavitelné, že těmhle rozmanitým a také rozložitým bestiím kdysi patřila Země a nebýt jednoho meteoritu, možná by tu vládli dodnes a my lidé se neodvážili opouštět jeskyně. Obzvlášť pokud zrovna nějaký dinosaurus posvačil trávu, obrostlou prehistorickým halucinogenem.

A když říkáme legrace, myslíme to samozřejmě z velké části ironicky. Rozhodně bychom nechtěli přijít do cesty jak ohromným tyranosaurům, tak hbitým a dravým velociraptorům. Snad jen ty apatosaury a jim podobné apatické býložravce by šlo krmit nikoli vlastním tělem, ale všemožnou tehdejší flórou.

Podle objevu, na který narazili archeologové v Barmě, si dávní vládci planety pochutnávali mimo jiného i na trávě, porostlé vyhynulou houbou Palaeoclaviceps parasiticus. Od té pak vede přímá stopa k její prapraprapra...vnučce, paličkovici nachové aneb námelu.

Palaeoclaviceps parasiticus Fosilie houby na špici prehistorické trávy | zdroj: Oregon State University

A ten i v lidské historii dokázal napáchat slušnou paseku: na konto jeho halucinačních účinků a z nich vyplývajících epidemií tzv. ergotismu (podle anglického názvu houby – ergot) jdou například čarodějnické procesy z amerického Salemu, ale i panika během Velké francouzské revoluce.

Zárodky této paniky lze dostopovat k výbuchu islandské sopky Laki, jejíž popílek postihl během následujících let úrodu v mnoha částech Evropy. Zatímco dříve zemědělci obilí postižené paličkovicí vyhazovali, v neúrodných letech před revolucí si nemohli dovolit být tak vybíraví.

Jaký efekt ale měla 100 milionů let stará předchůdkyně paličkovice na dinosaury, to už si můžeme jenom domýšlet. A popustit klidně uzdu fantazii, protože představa třeba takového pterodaktyla na tripu je velmi inspirativní!

Zdroje:

Nejnovější články