NASA po pěti měsících obnovila komunikaci se sondou Voyager-1

25. 4. 2024 – 20:14 | Vesmír | Radek Chlup | Diskuze:

NASA po pěti měsících obnovila komunikaci se sondou Voyager-1
zdroj: Foto: NASA

Za chybu mohl vadný čip

Sonda Voyager-1 začala po pěti měsících „blábolení“ opět smysluplně komunikovat s týmy amerického Národního úřadu letectví a vesmíru (NASA). Inženýři určili příčinu poruchy a softwaroví specialisté ji kreativním způsobem odstranili. 

Týmy NASA podle agentury AP vyřešily poruchu sondy Voyager-1, která začala 14. listopadu 2023 na Zemi posílat nesmyslná data. „Vypadá to, že Voygaer-1 je v pořádku a funguje správně,“ uvedla Linda Spilkerová z NASA. 

Inženýři podle ní aktuálně prověřují informace o stavu a kondici sondy a NASA chce obnovit tok vědeckých dat. Experti restartovali její počítačový systém a jako příčinu chybného chování podle stanice CNN určil závadný čip. 

Voyager-1 se pohybuje rychlostí 17 kilometrů v hodině ve vzdálenosti 24 miliard kilometrů. V roce 1977 se stal první sondou vyslanou mimo Sluneční soustavu. Právě tato vzdálenost inženýrům NASA zkomplikovala snahu o identifikaci a vyřešení problému. 

Data jedním směrem proudí 22 hodin a 33 minut a neexistuje způsob, jak vyměnit závadné součástky. Programátoři NASA proto závadná data uložili na jiné místo v systémové paměti, pro což ovšem nebyl dostatek volného prostoru. 

Sonda fungovala, jen neodpovídala 

Nakonec kód fragmentovali a jeho „útržky“ uložili na různých místech systému letového provozu. Jeho část musel tým NASA upravit, aby jako celek fungoval. Agentura pak opět dokázala se ztracenou sondou navázat spojení. 

Voyager-1 celou dobu pouze „mlčel“, pokyny od NASA ale přijímal. Fungoval normálně, avšak neposílal na Zemi data o svém technickém stavu a vědecká data. Vadný čip měl na starosti právě formátování vědecko-technických dat. 

Nejen vzdálenost, ale i stáří sondy týmům NASA řešení problému komplikovalo. „I tlačítko u otevírání dveří u aut má větší výpočetní výkon než Voyager-1,“ prohlásila projektová manažerka Suzanne Doddová. 

Technologie sondy jsou téměř padesát let staré. „Voygaer plní mnohem, mnohem více než své původní mise a pracují déle než jakákoli jiná kosmická loď v historii,“ řekla Calla Cofieldová, specialistka na styk s médii pro laboratoř Jet Propulsion Laboratory. 

Voeygaer-1 má i sourozence Voygaer-2. Oba měli původně prozkoumat čtyři planety Sluneční soustavy – Jupiter, Saturn, Uran a Neptun. Nakonec se však dostali za vnější hranici heliosféry v mezihvězdném prostoru. 

NASA loni v červenci ztratila kontakt i s Voyager-2 kvůli chybnému příkazu, což vedlo k posunu jeho antény. Problém se podařilo vyřešit minulý rok v srpnu. 


Zdroje:

Nejnovější články