Nejpevnějším biologickým materiálem jsou zoubky mořských šneků

18. 2. 2015 – 21:30 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Nejpevnějším biologickým materiálem jsou zoubky mořských šneků
I s malými zoubky lze předvést rekordní odolnost vůči mechanickému napětí! | zdroj: wikipedia

Kdybyste si měli tipnout tvora, jehož součást vydrží i to nejhrubší zacházení, patrně byste volili pavouky a jejich veleodolná vlákna. Tahle disciplína má ale nového krále, vedle kterého jsou pavoučí vlákna křehčí porcelánu.

Říkáme jim přílipky miskové a jde v podstatě o takové mořské šneky. Dorůstají šířky až osmi centimetrů a v oblastech kolem Středozemního moře jde o vcelku oblíbenou pochoutku. Teď to ale vypadá, že pro přílipky najdeme daleko zajímavější využití, než je pouze to kulinářské.

Jak se ukázalo, mikroskopické zoubky, díky kterým přílipky smejčí řasy z povrchu balvanů a skalisek, vykazují rekordní odolnost. Zatímco pavoučí vlákna zvládají mechanické napětí o hodnotě zhruba 1,3 gigapascalů, přílipky „skousnou“ mezi třemi až 6,5 gigapascaly.

Asa Barber zdroj: Asa Barber

Tím se dostávají na hranici možného co se biologických materiálů týče – silnější jsou už jen vlákna, vyráběná uměle člověkem. Přílipky se ke svým unikátním zoubkům prodraly starou dobrou evolucí a jejich složení pomůže dále rozvinout výrobu kompozitních materiálů pro dopravní prostředky nebo třeba zubní plomby.

Zdroje:

Nejnovější články