Nejsilnější elektrický výboj vyrobí v přírodě úhoř voltai

18. 9. 2019 – 17:42 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Nejsilnější elektrický výboj vyrobí v přírodě úhoř voltai
Electrophorus voltai. Úhoř, který je nejsilnější biologickou baterií | zdroj: Profimedia

Nově objevený úhoř dokáže generovat napětí 860 voltů. Obývá Amazonii.

Jméno nejnovějšího známého druhu úhoře z Amazonie zní Electrophorus voltai. Padne mu.

Electrophorus voltai je nejsilnějším známým generátorem biologické elektřiny. Tato ryba může vygenerovat napětí 860 voltů. Překonává tak dosud "nejsilnějšího" úhoře Electrophorus electricus, který vyvine napětí 650 voltů.

zdroj: YouTube

Úhoři používají elektrické výboje při lovu a obraně proti predátorům. Dokážou jimi oběť nebo nepřítele omráčit. Výboje rybě slouží také k orientaci v bahnité vodě.

Prozradilo ho DNA

Electrophorus voltai objevili výzkumníci srovnáním DNA amazonských úhořů.

Výzkumníci sebrali 107 vzorků různých úhorů a poté komparovali jejich genom. Původně vše ukazovalo na to, že vzorky pocházejí z jediného druhu. Až podrobné srovnání DNA odhalilo tři různé druhy.

Kromě původního známého E. electricus, zmíněného E. voltai a také nově E. varii.

Hodnotu voltáže E. voltai odhalil bližší průzkum včetně odchycených zástupců druhu. Snímek obrazovky (68) úhoři Srovnání úhořů | zdroj: Nature Communications

Podobnost druhů je nejspíš daná společným předkem, jehož zástupce však v průběhu eonů oddělily různé prameny jihoamerických řek. Silnější výboje E. voltai se nejspíš vyvinuly i díky tomu, že tento druh žije v horských tocích – ty mají nižší vodivost, a úhoři tak museli mezigeneračně vyvinout vyšší úsilí, aby si své schopnosti udrželi.

Amazonie stále neznámá

Objev E. voltai v součtu ilustruje, jak bohatý je život v Amazonii. Průzkum říčních živočichů tam má tradici, přesto je i dnes možné objevit v tamních vodách nové druhy.

Poslední dekádu se míra odlesnění Amazonie snižovala, letos však vlivem požárů narostla. Lesů každopádně stále ubývá.

Platí přitom, že bohatost Amazonie má co nabídnout civilizaci nejen po stránce udržení stability biomu na Zemi. Nikoli produkce kyslíku, ale odpařování vody je klíčové udržení dnešních vzorců srážek, které jsou významné i pro zásobování severoamerického zemědělství vodou.

Amazonie navíc k tomu může nabídnout i nové objevy pro medicínu. Látky z místních rostlin a živočichů mohou posloužit i v medicíně.

Doufejme, že objevy jakým je amazonský úhoř Electrophorus voltai upozorní na tuto číst planety a pomohou ji zachránit.

Výsledky byly publikovány v časopise Nature Communications.

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články