Nejstarší kalhoty jsou ze severozápadní Číny

4. 7. 2014 – 15:00 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Nejstarší kalhoty jsou ze severozápadní Číny
Kalhoty staré 3000 let | zdroj: Quaternary International

Potrpíte si na oblečení s nálepkou vintage? Pak pro vás máme jedny unikátní, velmi zachovalé kalhoty, které naposledy nosil parádnický koňák někdy kolem roku 1000 před naším letopočtem.

Pohřebiště Janghaj na území čínské provincie Sin-ťiang je zdrojem celé řady fascinujících archeologických nálezů. Příznivce marihuany nadchlo zjištění, že v hrobkách dávných šamanů odpočívalo konopí, jinde byly pro změnu nalezeny kapary – přes čtyři tisíce kilometrů od místa jejich starověkého původu.

Momentálně ale archeology uchvátily obyčejné kalhoty. Obyčejné jsou samozřejmě jen na pohled: po ověření jejich stáří s pomocí uhlíkové datace se ukázalo, že jde o nejstarší nalezené kalhoty na světě – v hrobce vydržely přes 3000 let!

Kalhoty z pohřebiště Janghaj Kalhoty z pohřebiště Janghaj | zdroj: Quaternary International

Prakalhoty jsou pozoruhodné i svým střihem, prozrazujícím jejich specifický účel. Tím nebyla móda, ani ochrana proti teplotám, které se ve zdejší pustině pohybují od extrémních čtyřiceti stupňů po neméně extrémních minus dvacet.

Dvě samostatné vlněné nohavice jsou totiž spojeny vyztuženým rozkrokem, chránícím jezdce při jízdě na koni. Nalezené kalhoty jsou tedy dalším střípkem, ze kterého si můžeme složit obrázek rodící se nomádské kultury. Její dávné pohřebiště ukrývalo stovky mumií a lze předpokládat, že některá jeho tajemství teprve čekají na odkrytí archeology. Bude mezi ně patřit i cedulka, na kolik tyhle fešácké jezdecké kalhoty prát?

Zdroje:

Nejnovější články