Největší bytový dům světa z 3D tiskárny vzniká v bavorské vesnici

9. 12. 2020 – 10:09 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Největší bytový dům světa z 3D tiskárny vzniká v bavorské vesnici
Staveniště největší 3D tisknuté bytovky na světě. | zdroj: PERI

Bude robotické rameno chrlící beton receptem na to, jak se vyrovnat s nedostatkem pracovníků ve stavebnictví?

Nový bytový dům dokončovaný v bavorské vesnici Wallenhausen severozápadně od Mnichova nebude na první pohled ničím výjimečný. Se svými třemi patry a sedlovou střechou zapadne do okolí.

Přesto bude unikátní. Stane se prvním třípatrovým domem v Evropě postaveným 3D tiskem. A také prvním obytným domem vytisknutým v komerčním projektu. Už to nebude pouhá ukázka technologie, ale dům, na kterém stavitelé vydělají

Co víc, bude to největší bytový dům na světě, který vznikl 3D tiskem. Pravda, v čínské Šanghaji už vytiskli šestipatrový bytový dům. Je to však hybrid – tištěný v továrně a na místě montovaný. Němci tisknou dům přímo na místě, kde bude stát.

Dům tradičního tvaru a uspořádání o celkové ploše 379 metru čtverečních, ve kterém se počítá s pěti byty, staví německá společnost PERI Group ve spolupráci s dánskou firmou COBOD.

Je to betonová monolitická stavba. Namísto panelů nebo bednění tiskárna zavěšená nad budoucí stavbou postupně nanáší vrstvy zdí. Postup je zachycen v následujícím videu.

zdroj: YouTube

Jak je vidět z videa, na stavbě panuje klid. Hlavní práci vykonává robotické rameno zavěšené na konstrukci nad stavbou. Jeho činnost řídí a sledují dva operátoři.

Při pohledu na stavbu je patrné, že robotické rameno může dát odpověď na to, jak se vyrovnat s budoucím nedostatkem zahraničních pracovníků během epidemie covidu, ale i po ní.

Věří tomu i Thomas Imbacher, ředitel inovací v PERI. "Jsme přesvědčeni, že stavby pomocí 3D tisku budou na stavebním trhu nabývat na významu," sdělil agentuře DPA.

171120_Cobod_apartment_render u A tak obyčejně bude vypadat neobyčejný dům postavený v Německu 3D tiskem. | zdroj: PERI

Zdroje:
PERI

Nejnovější články