Robot, který vám vyleze z 3D tiskárny. Malý, ale šikovný

26. 4. 2020 – 15:50 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Robot, který vám vyleze z 3D tiskárny. Malý, ale šikovný
Student Kalifornské univerzity James Jiang s měkkým robotem vyrobeným 3D tiskem | zdroj: UC San Diego Jacob’s School

... a především za pakatel. Patří do kategorie robotů, kteří se podobají hmyzu.

Ačkoliv si většina lidí pod pojmem robot představí stroj z kovu a plastů, je možné, že skuteční roboti zítřka budou měkčí.

Stejně jako hmyz jsou měkcí roboti odolní vůči mechanickému poškození. Lze je snáz opravovat, jsou ohebnější, jednoduše se dostanou do úzkých míst a dají se levně vyrábět na 3D tiskárně.

Ohební roboti budoucnosti můžou sloužit například jako drony u záchranářů. Podobně jako švábi se protáhnou do zřícené budovy a mohou zkoumat trosky, anebo dopravit pomoc přeživším.

Robotický pavouk

Cestu k takovému cíli dláždí technici z Kalifornské univerzity v San Diegu. Vyvinuli "flexoskeletony", které se dají vyrobit 3D tiskem.

Tyto komponenty, podobně jako hmyzí exoskeletony (vnější kostra hmyzu), mají jak trvanlivost, tak flexibilitu. Polykarbonáty lze navíc v novém výzkumu vytisknout jenom během deseti minut.

Výsledek, jak je patrné z videa, připomíná pavouka. Jen počet noh nesouhlasí.

zdroj: YouTube

A cena? Ta je lidová. Sestava flexoskeletonového robota vyjde na míň než dolar, tedy zhruba na 25 korun. V této ceně je nejen trup, ale i procesor, senzory a baterie pro pohyb.

Roboti hmyzí i člověčí

Nejnovější pokrok na poli měkké robotiky neznamená, že všichni roboti budou v budoucnosti vypadat jako hmyz. Spíše se ukazuje, že pro některé typy činností, které shodou okolností zvládá hmyz, je taková stavba robotů výhodou.

Titěrní roboti pro průzkum ruin nebo špehování tak budou připomínat hmyz, protože právě hmyz se v evoluci ukázal být pro tyto aktivity nejoptimálnější.

UCSD-JacobsSchool Komponenty robota z 3D tiskárny | zdroj: UC San Diego Jacob’s School

Naproti tomu humanoidní roboti, kteří budou dělat práci podobnou běžné lidské činnosti, budou zase připomínat stavbou člověka.

Roboti budoucnosti tak budou stejně pestrého složení a stavby, jako živočišné druhy na Zemi.

Více o robotech z univerzity v San Diegu zde

Nejnovější články