Největší robotický tvrďák je pružný jako guma

9. 9. 2014 – 15:21 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Největší robotický tvrďák je pružný jako guma
Nechat se přejet autem? Pro robota z Harvardu žádný problém | zdroj: NewScientist

Vypadá u toho sice jako ožrala, vracející se mátožně z tahu, a všechno mu i podobně dlouho trvá, ale tenhle extrémně ohebný robot vydrží věci, které by porazily i střízlivého.

Robot, který by si mezi Transformers vysloužil přezdívku Gumobot, sice není z gumy, ale rozhodně tak působí. Jeho tvůrce Michael Tolley z Institutu pro biologií inspirované inženýrství při univerzitě v Harvardu se dlouhodobě zabývá tzv. soft („měkkými“) roboty, kteří jsou ohební a jak vidno z následujícího videa, zvládnou i velmi hrubé zacházení.

zdroj: YouTube

Na pohled jemné mechanické stvoření není žádné ořezávatko ani co se týče své síly: zvedne přes tři kila a unese jich dokonce osm. Tělo má z kompozitního silikonu, který mu poskytuje extrémní pružnost. Jenom se na svých výletech dost loudá – video je na mnoha místech až osmkrát zrychleno.

Soft robots jsou šlágrem současného robotického vývoje a jejich využití si lze představit v celé řadě situací, od průzkumu obtížně dosažitelných oblastí např. v městské zástavbě po robotické chobotnice (takže robotnice?), využívající k pohybu umělých chapadel.

Zdroje:
NewScientist

Nejnovější články