Netopýři si 'jódlováním' vzájemně ruší signály

8. 12. 2014 – 18:30 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Netopýři si 'jódlováním' vzájemně ruší signály
Ten roztomilý výraz mu nevěřte – ve skutečnosti jde o elitního vojáka informační války! | zdroj: Flickr

Žít si jako netopýr, to musí být legrace, ne? Na maškarní můžete chodit v převleku za myš, přes den si lebedíte hlavou dolů a v noci vyrážíte na lov, vybaveni přírodním sonarem. Jenže pro takového netopýra je ve skutečnosti noční lov bojem o signál.

Je dobře známo, že netopýři se orientují pomocí ultrazvuku: jejich pro člověka neslyšitelné pištění se odráží od překážek i případné kořisti a netopýr si ze směru a vzdálenosti odrazu dokáže odvodit, kde si na něčem smlsne.

Tedy alespoň do chvíle, dokud mu tohle nepřekazí nějaký podobně nenasytný kolega či kolegyně. Vědci z univerzity Wake Forest v Severní Karolíně zjistili, že klasické „vyhledávací“ pískání není zdaleka jediným zvukem, který kolem sebe lovící netopýři šíří.

Foto: Stuart Anthony Foto: Stuart Anthony | zdroj: Flickr

Ten další dostal název sinFM a jde o jakési ultrazvukové jódlování. Co způsobuje? Když netopýr zachytí sonar svého kolegy, „zajódluje“ mu a rozhodí tak jeho echolokaci. Tahle zákeřná rušička je velmi efektivní – až 85 % náletů na cíl skončí kvůli konkurenčnímu sinFM mimo!

Nejde přitom jen o prachobyčejné překřičení soupeřova volání. Vědci připravili pokus, během kterého lákali netopýry na můru, zavěšenou na laně u pouliční lampy. Kdykoli prolétajícím netopýrům pustili sinFM, srazili tím jejich úspěšnost pod 20 %.

Foto: Aaron Corcoran Foto: Aaron Corcoran | zdroj: Wake Forest University

Rušení ale fungovalo pouze ve chvíli, když znělo přímo do netopýrova echolokačního pískání. Pokud vědci sinFM zapnuli dřív, než začal netopýr aktivně pátrat, účinek byl nulový. Co to znamená? Netopýři kolem sebe jen tak ultrazvukově nepokřikují, ale opravdu se navzájem cíleně ruší!

Zdroje:
National Geographic

Nejnovější články