Netopýrům dala evoluce obří penis. Až donedávna jsme netušili, jak se s ním páří

24. 11. 2023 – 21:44 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Netopýrům dala evoluce obří penis. Až donedávna jsme netušili, jak se s ním páří
Netopýr večerní (Eptesicus serotinus). Tvor, který je svým způsobem rozmnožování mezi savci unikát. | zdroj: Profimedia

Svět netopýrů je bizarní.

Zvídavý penzista Jan Jeucken patří k obdivovatelům a pozorovatelům netopýrů. V podkroví kostela svatého Matouše v holandské vesnici Castenray umístil kamery a pozoroval, jak tito létavci žijí.

Na některých záběrech byli samci netopýra propletení se samičkami při páření. Jeuckena zaujaly natolik, že je poslal biologům. Tak se dostaly k Nicolasi Faselovi z univerzity ve švýcarském městě Lausanne, specialistovi na netopýry, který nad nimi zajásal.

Díky těmto záběrům a dalším pořízeným v rehabilitačním centru pro netopýry v ukrajinském Charkově se mu podařilo zjistit, proč vlastně mají samci druhu netopýr večerní tak velký penis.

Velký malý samec

Netopýr večerní (Eptesicus serotinus), jeden z nejrozšířenějších druhů netopýrů na evropském kontinentu, který i vám už nepochybně mnohokrát v noci prosvištěl cik-cak letem nad hlavou, je malý ušatý tvor. Zkrátka tvoreček. Má sice rozpětí křídel až 35 centimetrů, ale jeho tělíčko měří na délku jen 6,2 až 8 centimetrů.

Jedna část těla netopýřích samců však není malá. Je jím penis.

Ve ztopořeném stavu má 1,6 centimetru, což se nezdá být mnoho, ale pro netopýra to může být čtvrtina délky těla.

To je, jako kdyby penis muže o výšce 180 centimetrů měřil 45 centimetrů.

Příliš dlouhý je netopýří penis i pro samičku – sedmkrát delší, než dokáže pojmout její pochva. A konec ztopořeného penisu má navíc srdcovitý tvar, který je příliš velký na to, aby do jejího těla vůbec pronikl.

Dělají to jinak

Vše vysvětlily záběry z kamer. Vyšlo najevo, že namísto zasunutí penisu do pochvy samec údem odsunuje blánu pokrývající genitálie samice a poté přitiskne svůj penis k její vulvě.

Následuje kontaktní páření, dlouhé a nehybné objetí, během kterého se přenáší samcovo sperma do pochvy samice. Tento akt na záznamech kamer trval od 53 minut do 13 hodin.

Po jeho ukončení byly na srsti kolem vulvy samice zbytky samcova spermatu, což naznačuje, že netopýři večerní se páří bez penetrace.

Je to poprvé, kdy byl tento typ rozmnožování – bez spojení pohlavních orgánů – zaznamenán u savce.

V tom je netopýr večerní podobný většině druhů ptáků. Těm obvykle chybí penis. Kopulují proto tak, že se přitisknou k sobě kloakami. Výjimkou jsou kachnovití a pštrosi, kteří mají penis.

Bláznivá reprodukce

„Je to velmi zajímavá funkce penisu. Nepřekvapuje mě, že se se to objevilo právě u netopýrů. Oni mají jedny z nejbláznivějších reprodukčních strategií mezi savci,“ cituje server Science News bioložku Patricii Brennanovou z Mount Holyoke College, která se podílela na studii o páření netopýrů večerních zveřejněné v časopise Current Biology.

U dalších druhů netopýrů jsou samice třeba schopny uchovávat sperma po dobu šesti měsíců nebo samci mají na penisu ostny. Není tak vyloučeno, že v budoucnu objevíme ještě zvláštnější pářící návyky, než jaké nyní vědci odhalili u netopýra večerního.

Zdroje:

Nejnovější články