Ničivé hurikány na Floridě jsou důsledkem klimatických změn, shodují se vědci

10. 10. 2024 – 13:43 | Příroda | Radek Chlup | Diskuze:

Ničivé hurikány na Floridě jsou důsledkem klimatických změn, shodují se vědci
Hurikány krmí ohřívající se mořská voda | zdroj: Pixabay

Floridu zasáhly dva nebezpečné hurikány během 14 dní. 

Jako předvoj dorazila Helene a poté udeřil Milton. Klimatology šokovalo zformování dvou extrémně silných hurikánů na konci sezóny, které udeřily na americkou Floridu, a rychlost, s jakou k tomu došlo. Jsou za tím klimatické změny, shodují se.

Hrůzné představení globálního oteplování můžeme aktuálně sledovat na Floridě. Stát zasáhly dva zničující hurikány během pouhých 14 dní. Experti to označují za něco nevídaného a mluví o bouřích poháněných lidským spalováním fosilních paliv.

Helene se zformovala v Mexickém zálivu a náhle zesílila z bouře 2. stupně na hurikán 4. stupně. Hurikán udeřil na floridské pobřeží plnou silou doprovázen větrem o rychlosti 225 kilometrů v hodině a záplavovou vlnou vysokou 4,5 metru.

Dále ve vnitrozemí spadlo extrémní množství srážek, což vedlo k velkým záplavám ve státech Georgie, Jižní Karolína, Severní Karolína, Tennessee a Virginie. Helene si vzala 227 životů, čímž se stala nejsmrtelnějším hurikánem v posledních 50 letech.

Teď Floridu, včetně komunit zasaženích Helene, doslova devastuje obávaný Milton. Než bouře dorazila nad pevninu, dvakrát dosáhla 5. stupně. Pak zeslábla na 3. stupeň, přesto je však extrémně nebezpečná. Nabrala totiž na velikosti.

Vítr dosahuje rychlosti 195 kilometrů v hodině a podle televize CNN ničí domy, přičemž přes tři miliony domácností zůstalo bez proudu. Úřady nahlásily evakuaci několik milionů lidí a evidují už několik mrtvých.

Útěchou je skutečnost, že Milton dorazil před přílivem, což snižuje rizika extrémní přílivové vlny mířící na západní pobřeží Floridy. V řadě okresů nicméně napáchalo škody už pětadvacet tornád. Za oběť jim padly hlavně mobilní obydlí. 

Nová realita

Tohle je přitom jen začátek. Vědci se shodují, že Florida se musí co nejrychleji adaptovat na novou realitu. Helene umožnilo zformování takovou rychlostí a do takové síly působení teplých povrchových vod v Mexickém zálivu.

Hladiny jsou tam o dva stupně teplejší oproti předindustriálnímu období. Rychlost větru Helene kvůli tomu byla asi o 21 kilometrů vyšší, což je nárůst intenzity asi o 11 procent, upozornili odborníci z World Weather Attribution (WWA).

V důsledku klimatických změn spadlo zhruba o 10 procent více srážek, napsala s odkazem na zprávu agentura AP. Vysoké teploty povrchové vody v Mexickém zálivu jsou zhruba 200 až 500krát a vznik bouře o síle Helene u Floridy 2,5krát pravděpodobnější.

Zejména Milton však odborníky než dorazil nad pevninu šokoval. „Je to prostě neuvěřitelný, neuvěřitelný, neuvěřitelný hurikán. Za deset hodin klesl jeho tlak o 50 milibarů,“ přiznal údiv stanici NBC6 Milton floridský meteorolog John Morales.

Závěr hurikánové sezóny nenaplňuje jen nejhorší prognózy z jara, ale i dlouhodobá varování před rostoucí pravděpodobností, ničivostí a vytrvalostí tropických bouří. To je nová realita, tvrdí Kim Cobbová, ředitelka institut Brown for Environment and Society.

Helene i Milton jsou podle ní budíčkem nejen pro Floridu, ale pro celý svět. Na přírodní katastrofy je nutné vybudovat plány připravenosti a infrastrukturu. Cobbová, tak jako zástupy jiných odborníků, zdůraznila nutnost přestat spalovat fosilní paliva.

„Oteplování během příštích deseti až dvaceti let, o němž víme, že nastane, dokonce statistiky hurikánů ještě zhorší,“ uvedla Cobbová. Stále podle ní máme nad trajektorií hurikánů kontrolu, musíme však jednat.

Zdroje:

Nejnovější články