Noční můry mohou být předzvěstí autoimunitních onemocnění

28. 5. 2024 – 14:52 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Noční můry mohou být předzvěstí autoimunitních onemocnění
Noční můry mohou být předzvěstí řady chorob | zdroj: Pixabay

Objevit se mohou těsně před dalšími symptomy.

Noční můry a halucinace mohou signalizovat rozvoj autoimunitních chorob v budoucnosti, jako je lupusu nebo revmatoidní artritida, zjistila nedávná studie publikovaná v odborném časopise eClinicalMedicine.

Noční můry mohou znepříjemnit noc každému z nás. Jsou příznakem špatných zážitků, psychických problémů, stresu či vyčerpání a nedostatku spánku. Mohou ale varovat před závažnými zdravotními problémy.

Server ScienceAlert připomněl nedávnou studii, podle níž mohou noční můry nastupovat až deset let před diagnózou Parkinsonovy choroby. Podle jiných výzkumů mohou signalizovat i příchod demence nebo roztroušené sklerózy.

„Dlouho jsme si uvědomovali, že změny ve snění mohou znamenat i změny ve fyzickém, neurologickém a duševním zdraví a někdy mohou být časnými indikátory různých onemocnění,“ řekl neurolog Guy Leschziner, jeden z autorů nové studie.

Její hlavní autorkou je Melanie Sloanová, výzkumnice katedry veřejného zdraví a primární péče na Univerzitě v Cambridgi. S kolegy se ptala pacientů na symptomy předcházející jejich autoimunitním onemocněním.

Sny jako varování  

Autoimunitní choroby spojujeme s imunitním systémem, velice metaforicky řečeno jde o vzpouru imunitního systému proti vlastnímu organismu. Imunitní systém napadá tkáně a orgány, čímž působí pacientovi značné zdravotní obtíže.

Mezi časté příznaky autonomních chorob patří kognitivní problémy nebo ztráta rovnováhy. Může se dostavovat brnění rukou nebo náhlé změny nálad, píše web Euronews. Jiní lidé zase trpí na intenzivní a emocionálně vyhrocené noční můry.

Sloanová vysvětlila, že příznaky se u pacientů mnohdy velice liší. Zatímco jeden může trpět kognitivními problémy, ztrátou rovnováhy a úzkostmi, jiný bude mít noční můry a halucinace, které se u mnoha pacientů ve studii objevily těsně před jinými symptomy.

„Mohou poskytnout systém včasného varování před narůstající aktivitou onemocnění. To by mohlo vést k dřívější léčbě a lepší pomoci,“ vysvětlila Sloanová. „Některé z příznaků, na které jsme se ptali, byly běžně známé jako součást lupusu.“

Další symptomy podle ní nebyly v současné době uvedeny podle žádných kritérií pro lupus nebo jiná systémová autoimunitní revmatická onemocnění. „To zahrnuje i noční můry,“ popsala Sloanová průběh výzkumu.

Opakující se násilí

Pacienti, kteří o tom s vědci hovořili, nastínili své noční můry jako opakující se a velice děsivé a násilné. „Mám spoustu násilných snů. V jednom z nich mě někdo napadl a nakonec jsem mu podřízl hrdlo,“ uvedl jeden z pacientů.

Jiný pacient zase přiznal, že ho v nočních můrách posledních pár let pronásleduje jeden a ten samý sériový vrah. Podle Sloanové nebyly noční můry považovány za symptomy autoimunitních chorob, lékaři je nechápali a odmítli vnímat jako součást nemoci.

Z toho důvodů je obtížné rozpoznat hrozbu jejího rozvoje a zavčas zavést léčebný plán ke zmírnění závažnosti. Cesta k diagnóze může být podle Sloanové dlouhá a traumatická. Může zničit sebevědomí lidí a jejich důvěru ve zdravotnictví.

Není jasné, zda by noční můry mohly sloužit jako spolehlivý indikátor autoimunitních onemocnění. „Je těžké říci, které symptomy předcházely diagnóze, protože jsme se spoléhali na to, že si lidé sami pamatují, kdy se jejich symptomy poprvé objevily,“ řekla Sloanová.

Ze studie však vyplývá jedno – lékaři by měli naslouchat pacientům, zejména pokud jde o neuropsychiatrické, do značné míry subjektivní symptomy.

Zdroje:
euronews.com

Nejnovější články