Nové svědectví o zkáze Titaniku. Vrak se vědcům rychle ztrácí před očima

5. 9. 2024 – 12:34 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Nové svědectví o zkáze Titaniku. Vrak se vědcům rychle ztrácí před očima
Ikonická příď zaoceánského parníku s rozpadajícím se zábradlím. | zdroj: kredit-Atlantic Productions/Magellan

Upadla značná část ikonického zábradlí ze slavné filmové scény.

Nejnovější expedice organizace RMS Titanic Inc. k Titaniku zdokumentovala rychle postupující degradaci slavného potopeného parníku. Značná část ikonického zábradlí na přídi skončila na dně Atlantského oceánu. Informuje o tom CNN.

Výzkumníci z organizace RMS Titanic Inc. provedli poslední expedici k Titaniku letos během července a srpna. K erodujícímu vraku do hloubky 3800 metrů poslali dvojici dálkově ovládaných plavidel, aby mohli zmapovat rozsah degradace.

Podařilo se jim získat dva miliony snímků a přes 24 hodin záznamů. Bohužel ale nemají dobré zprávy. Těch 112 let v drsném oceánském prostředí si vybírá na Titaniku svou daň. Parník poměrně rychle mizí odborníkům před očima.

Expedice si pod přídí všimla 4,5 metru dlouhé odpadlé části zrezivělého zábradlí. Jedná se o ikonické zábradlí proslavené scénou s Leonardem DiCapriem a Kate Winsletovou v hollywoodském filmu o tragickém osudu Titaniku.

Na snímcích pořízených v roce 2018 společností Magellan však bylo zábradlí ještě kompletní. Podle vědců muselo upadnout někdy v posledních dvou letech. Jejich poslední expedice tak opět potvrdila velkou rychlost, s jakou se Titanic rozpadá.

„Je to další připomínka chátrání, k němuž dochází každý den,“ řekla pro televizi BBC ředitelka sbírek společnosti RMS Titanic Inc. Tomasina Rayová. „Jsme zarmouceni touto ztrátou a nevyhnutelným rozkladem lodi,“ stojí v prohlášení organizace.

Nic netrvá věčně

Ztráta Titaniku je skutečně nevyhnutelná. Na jeho konstrukci hodují různé hlubokomořské bakterie, které z něj doslova ukusují železo. „Na Titaniku je teď více života, než je na hladině,“ řekla v roce 2018 mikrobioložka Lori Johnstonová.

Už tehdy tvrdila, že bakterie denně spořádají až 180 kilogramů železa a že v tom budou zřejmě zrychlovat. Odhadla, že za dvacet až padesát let už Titanic nepoznáme. Navždy zmizí na oceánském dně a spolu s ním i důležitý kus historie.

RMS Titanic Inc. se snaží proces degradace zpomalovat a hlavně dokumentovat, co se dá, než nám Titanik nadobro zmizí z očí. Jako jediná firma navíc má právo na záchranu artefaktů z vraku a jejich odvoz z místa nálezu.

Zachránila už tisíce ztracených předmětů a vystavila je v muzeích po celém světě. Při poslední expedici se jí povedlo najít dlouho ztracenou bronzovou sochu o velikosti 60 centimetrů zvanou Diana z Versailles.

„Ačkoli je kolaps Titaniku nevyhnutelný, tyto důkazy motivují naši misi zachovat a zdokumentovat vše, co můžeme, než bude příliš pozdě,“ píše RMS Titanic Inc. Hroutí se i celý pravobok, kde se předtím nacházely důstojnické kajuty.

Zdroje:

Nejnovější články