NVIDIA Studio: Herní technologie ve světě filmařů a grafiků

26. 10. 2022 – 8:00 | Komerční sdělení | Inzerce

NVIDIA Studio: Herní technologie ve světě filmařů a grafiků
zdroj: Tisková zpráva

Prolínání herní a filmové tvorby je čím dále skloňované téma posledních dekád. Realistická grafika nejnovějších titulů si v kvalitě často nezadá s filmovými efekty. Nejde však jen o vizuální podobu, do tvorby filmů, seriálů a dalších videí prosakují postupně také technologie známé z herního vývoje.

Herní grafické karty i pro profesionální tvůrce

GPU GeForce od společnosti NVIDIA si vydobyly jméno zejména mezi hráči, své uplatnění již dlouhou dobu také nalézají mezi tvůrci obsahu. Jejich architektura dokáže v řadě náročných operací s videem nebo při 3D tvorbě pracovat efektivněji, než samotný procesor počítače.

S příchodem rodiny grafických karet z rodiny GeForce RTX se situace změnila ještě výrazněji. Dedikovaná jádra pro práci umělou inteligencí nebo zpracovávání reálného průchodu světla scénou dokázala urychlit řadu úkolů a operací. Jde např. o možnost generovat detailnější náhledy včetně osvětlení a pracovat s nimi v reálném čase. Řádově rychlejší je také exportování finálních verzí videí a 3D scén. Pomocí umělé inteligence lze zase snadno automatizovat jinak nudné repetitivní úkoly, mezi něž patří třeba rotoskopie. Výhod grafických karet GeForce lze dnes využívat v desítkách kreativních nástrojů včetně produktů Adobe, Blender 3D nebo DaVinci Resolve.

geforce-rtx-3060-og-image-1200x630 zdroj: Tisková zpráva

Komplexní systémy založené na grafické architektuře NVIDIA využívají i přední studia stojící za trikovými efekty filmových blockbusterů. Dokládá to fakt, že již 14 let v řadě se technologie společnosti podílely na všech snímcích nominovaných na Oskary v kategorii VFX.

Správný výběr komponent pro náročné úkoly, optimalizované ovladače i sadu dalších nástrojů pro kreativní činnosti i týmovou spolupráci pak zajistí platforma NVIDIA Studio. Notebooky a PC s její certifikací značí optimální nástroje pro tvorbu obsahu.

Jsou herní engine budoucnost filmové tvorby?

Nejde však pouze o hardwarové nástroje. Do současné kinematografie pronikl i populární Unreal Engine. Nástroj, který pohání některé z nejpopulárnějších her, pomáhal při vzniku několika známých seriálů a uplatnění nachází i při tvorbě klipů či kratších videospotů. V případě velkých produkcí může tvořit a rozhýbávat fantaskní světy v reálném čase na obřích LED obrazovkách a umožnit tak snímání celé scény i s herci na kameru. Své uplatnění nachází však i při tradičním klíčování postav snímaných před zeleným plátnem.

Jaro Atry zdroj: Tisková zpráva

Zejména ve své poslední, páté, verzi dokáže engine generovat neuvěřitelné realistická prostředí. Tvůrcům také nabízí bohatý marketplace, z něhož jde snadno nakoupit scény nebo jejich prvky již hotové a připravené k sestavení a úpravám na míru

Na české scéně je využitím Unreal Engine 5 ve videích známý kameraman, režisér a rapper Jaro Atry. V roce 2020 se rozhodl vytvořit v tomto nástroji a experimentální videoklip. Tehdy ještě netušil, jak takový nápad změní jeho kariéru. Virtuální produkce v Unreal Engine jej podle jeho vlastních slov naprosto uchvátila a rozhodl se jí obětovat následující roky svého profesního života.

Možnosti virtuálního prostředí využil mimo jiné již v několika videoklipech pro přední české hudební interprety. Digitální prostor mu nabízí možnost si scény do detailů připravit a promyslet záběr po záběru tak, aby dosáhl požadované atmosféry. Výsledek můžete okusit např. ve videích k písním O lásce od Lucie Bílé, Vzkaz v lahvi Lucie Vondráčkové, Tvý Jméno kapely Sebastian, Rumcajs Miloval Manku skupiny Kabát či Noise zpěvačky Katrin.  

Jako ukázku možností, jež mu kombinace herního engine a GeForce RTX poskytuje, lze použít práci se světly. Jak již bylo nastíněno v prvním odstavci, specializované jednotky na grafických kartách RTX zvané RT jádra umožňují akcelerovat výpočet fyzikálně přesného chování světla ve scéně (tzv. ray tracing), který by jinak zabral enormní množství výkonu. Díky tomu lze mnohem pohodlněji vytvářet např. realistické stíny nebo odrazy a přiblížit výsledné video o další krok ke skutečnosti.

Jarův aktuální model, GeForce RTX 3070 Ti, je proti svému předchůdci při využití ray tracingu několikanásobně rychlejší, jak se můžete přesvědčit v přiloženém videu.

“Technologie jde obrovským tempem dopředu a s každým dalším updatem hardwaru a softwaru se dostáváme blíž fotorealismu v reálném čase,” říká Jaro.

NVIDIA Studio pro profesionály i nadšené amatéry

Počítače s certifikací NVIDIA Studio a grafickými kartami GeForce RTX pomáhají utvářet stále komplexnější kreativní vize. Na své si však kromě profesionálů v oboru přijdou i nadšení a talentovaní tvůrci z řad amatérů. CZC.cz má širokou nabídku PC sestav a notebooků v různých cenových kategoriích od těch nejdražších představujících investici do vybavení pro náročné projekty, po cenově dostupné, na nichž si příležitostný tvůrce může ve volném čase v klidu zahrát nějakou moderní hru.

Zdroje:
Inzerce

Nejnovější články