Od úpravy fotek až po streamování. Jak NVIDIA posouvá pomocí RTX a umělé inteligence hranice kreativity

22. 1. 2024 – 11:48 | Komerční sdělení | Inzerce

Od úpravy fotek až po streamování. Jak NVIDIA posouvá pomocí RTX a umělé inteligence hranice kreativity
zdroj: Foto: Nvidia

V dnešním světě plném digitálního obsahu, kde každý snímek a video vypráví svůj vlastní příběh, přichází NVIDIA s revolučními technologiemi, které transformují způsob, jakým pracujeme s digitálními médii. NVIDIA přináší pokročilé funkce akcelerované umělou inteligencí, které zvyšují efektivitu a kvalitu práce s fotografiemi, videi i streamováním a dokážou tak pomoci jak profesionální fotografové a digitální tvůrci, tak nadšení streameři.

S inovativními efekty, které jsou akcelerované grafickými kartami NVIDIA GeForce s podporou RTX a funkcemi, jako jsou Neural Filters v Photoshopu, Super rozlišení v Lightroomu, a mnoho dalších, posouvá NVIDIA digitální kreativitu o kus díl.

K tomu přidává technologie, jako je NVENC pro efektivní kódování videa a software NVIDIA Broadcast, který proměňuje každý prostor v domácí studio. Tyto technologie nejenže zefektivňují práci s multimédii, ale také otevírají dveře k novým možnostem kreativity a profesionalismu.

Přehled software pro 2D grafiku:

Adobe Lightroom je jedním z nejpoužívanějších nástrojů pro úpravu fotografií a nyní využívá i umělou inteligenci a pokročilou technologii RTX, díky čemuž mohou být vašem snímky nejen krásnější, ale i technicky ještě více precizní.

  • Detaily Raw akcelerované RTX: Tato funkce využívá umělou inteligenci pro zpracování barevných detailů ve fotografiích ve vysokém rozlišení, speciálně ve formátu RAW. Díky tomu jsou vaše snímky živější a přesnější, což je ideální pro profesionální fotografy i nadšence.
  • Super rozlišení akcelerované RTX: Chcete-li zvýšit rozlišení vašich obrázků bez ztráty kvality, funkce Super rozlišení je tou pravou volbou. Využívá umělou inteligenci k tomu, aby dodala vašim fotografiím jasnost a detaily, které překonávají tradiční metody.
  • Vybrat oblohu a Vybrat subjekt: Umělá inteligence a RTX technologie společně pracují na snadném vytváření složitých masek. Stačí jedno kliknutí a můžete vybrat celou oblohu nebo konkrétní objekty ve vašich fotografiích, což vám šetří čas a zvyšuje kreativní možnosti.
  • Zpracování fotek akcelerované grafickou kartou: Pro hladké a rychlé úpravy, zejména na 4K monitorech a vyšších rozlišeních, je zde zpracování akcelerované grafickou kartou. Toto umožňuje rychlejší a plynulejší práci s vašimi snímky.

Pro dosažení nejlepších výsledků doporučujeme grafické karty GeForce RTX 4050 nebo NVIDIA RTX A1000 pro běžné úpravy. Pro ještě vyšší výkon, zejména pro detaily akcelerované umělou inteligencí, jsou ideální GeForce RTX 4060 nebo NVIDIA RTX A3000.

Adobe Lightroom se s těmito technologiemi zasadí o to, že vaše fotografie doslova ožijí.

Adobe Photoshop je spolehlivým pomocníkem každého digitálního tvůrce a nyní je vylepšený technologií RTX i umělou inteligencí. To přináší novou éru ve zpracování obrazu, kde umělá inteligence a vysoký výkon jdou ruku v ruce a nabízejí funkce, které vám práci nejen usnadní, ale i podstatně zlepší.

  • Neural Filters akcelerované RTX: Tato pokročilá funkce otevírá dveře k složitým úpravám s použitím umělé inteligence. Například filtr „Obnova fotografie“ dokáže obnovit a oživit vaše staré snímky, zatímco „Chytrý portrét“, vytvořený na základě výzkumu společnosti NVIDIA, vám umožní transformovat portrétní fotografie způsoby, které byly dříve nemožné.
  • Super rozlišení akcelerované RTX: Stejně jako v Lightroomu, i Photoshop nyní nabízí funkci Super rozlišení, která využívá umělou inteligenci k dramatickému zlepšení kvality obrazu bez ztráty detailů. Ideální pro zvýšení rozlišení vašich snímků bez obav z rozostření nebo jiných obvyklých problémů.
  • Více než 30 funkcí akcelerovaných grafickou kartou: Adobe Photoshop teď nabízí přes 30 funkcí, které jsou zrychleny grafickou kartou. To zahrnuje nástroje jako Rozostření, výběr objektu, chytré zostření, nebo pokřivení perspektivy. Tyto nástroje poskytují fotografům a umělcům neuvěřitelnou rychlost a plynulost při úpravě jejich děl.

U obou nástrojů doporučujeme pro dosažení nejlepších výsledků alespoň notebooky s GeForce RTX 4050 nebo NVIDIA RTX A1000 pro běžné úpravy. Pro ještě vyšší výkon, zejména při práci s detaily akcelerovanými umělou inteligencí, jsou ideální GeForce RTX 4060 nebo NVIDIA RTX A3000. První jmenovanou už lze pořídit i ve variantě pro stolní PC.

DaVinci Resolve je jedním z novějších, ale nesmírně populárních nástrojů pro úpravu videí. Představte si video editaci, kde jsou barevné korekce, úprava videí a práce s barevnými škálami nejen snadné, ale i neuvěřitelně rychlé právě díky akceleraci grafickou kartou.

  • Barevné korekce a úprava videí akcelerované grafickou kartou: Vaše práce s barvami a videi dosáhne nových výšin, protože akcelerace grafickou kartou znamená větší rychlost a efektivitu. Upravujte a vylepšujte vaše videa s přesným ovládáním barev, a to vše v reálném čase.
  • Kódování akcelerované grafickou kartou (NVENC): Zapomeňte na dlouhé čekání na export vašich videí. NVENC zrychluje proces exportu, což vám umožňuje rychleji sdílet vaše dílo s ostatními.
  • Dekódování akcelerované grafickou kartou (NVDEC): Plynulé přehrávání a čištění videí s vysokým rozlišením a multistreamových videí již nebude problém. NVDEC poskytuje hladký a bezproblémový zážitek, ideální pro náročné video projekty.
  • Funkce umělé inteligence akcelerované RTX: Představte si funkce jako rozpoznávání obličeje pro automatické označování snímků, sledování efektů, SpeedWarp pro plynulé zpomalení videa, a bezproblémové super rozlišení videa. Tyto pokročilé funkce umělé inteligence zásadně zjednodušují a zlepšují proces úpravy videa.

Pro optimální výkon při úpravě videí, barevných korekcích a vytváření videí ve formátu RAW ve vysokém rozlišení doporučujeme grafické karty GeForce RTX 4070 nebo NVIDIA RTX A5500 a vyšší.

Pro ještě rychlejší export videa s duálními encodery AV1, ideální je PC s GeForce RTX 4070 Ti nebo notebook s GeForce RTX 4080, NVIDIA RTX 6000 nebo vyšší.

Adobe Premiere Pro, absolutní stálice pro práci s videem, je nyní vylepšený nejnovějšími technologiemi akcelerace grafickou kartou a přináší tak nové změny a procesy ve způsobech jakými můžete pracovat s vašimi videi.

  • Kódování akcelerované grafickou kartou (NVENC): Představte si zrychlení exportu vašich videí až 5krát rychleji než dříve. NVENC vám umožňuje rychleji dokončit vaše projekty a sdílet je s ostatními bez dlouhého čekání.
  • Dekódování akcelerované grafickou kartou (NVDEC): S NVDEC můžete plynule přehrávat a čistit videa s vysokým rozlišením a multistreamová videa. Toto je zásadní pro udržení hladkého workflow, zejména při práci s velkým množstvím nebo komplexními video soubory.
  • Efekty a funkce umělé inteligence akcelerované grafickou kartou: Funkce jako Auto Reframe (Automatický poměr snímků) a Unsharp Mask (Maska rozostření) jsou nyní akcelerovány grafickou kartou, což znamená rychlejší a efektivnější úpravy videí v reálném čase.

Doporučujeme grafické karty GeForce RTX 4050 nebo NVIDIA RTX A2000 pro běžné úpravy. Pro pokročilejší funkce, jako jsou efekty videa, barvy Lumetri a funkce umělé inteligence pro Automatický poměr stran, jsou ideální GeForce RTX 4070 nebo NVIDIA RTX A4500 a vyšší.

Pro ještě kratší dobu exportu s duálními encodery AV1, použitím aplikace Voukoder, doporučujeme PC s GeForce RTX 4070 Ti, GeForce RTX 4080 či NVIDIA RTX 6000 a vyšší.

Vítěz testů díky umělé inteligenci a RTX

V řadě aplikací z balíčků Adobe Creative Cloud a Substance 3D dokáží, zejména s nejnovějšími aktualizacemi, GPU NVIDIA RTX výrazně překonat ostatní řešení. Výkonnostní testy byly provedeny na noteboocích NVIDIA Studio s GPU GeForce RTX 4050 a 4090, spolu se srovnáním s MacBookem Pro 14″ s M2 Pro a MacBookem Pro 16″ s M2 Max.

V aplikaci Adobe Premiere Pro pracuje funkce Enhance Speech (beta), která využívá umělou inteligenci k dosažení srozumitelnějších a kvalitnějších dialogů, 8x rychleji na notebooku s GPU GeForce RTX 4090 než na MacBooku Pro 16 s M2 Max. Podobně exportování záběrů ve formátu ARRIRAW, který je preferován pro svou přesnost barev a šířku expozice, je na GPU GeForce RTX 4090 1,6× rychlejší.

nvidia-studio-itns-wk78-ada-perf-charts-dark-r3_premiere-pro-enchanced-speech-blog-1280w zdroj: Foto: Nvidia

nvidia-studio-itns-wk78-ada-perf-charts-dark-r3_premiere-pro-arriraw-blog-1280w zdroj: Foto: Nvidia

Uživatelům After Effects nabízí beta verze funkce Next-Gen Roto Brush, řízená novým modelem umělé inteligence, snadnější izolaci složitých objektů. Při 3D vykreslování těží Substance 3D Stager z denoizéru poháněného AI a akcelerovaného GPU pro téměř okamžité fotorealistické výsledky. Hardwarové sledování paprsků v režimu Capture Mode aplikace Substance 3D Modeler, využívající technologii NVIDIA, nyní exportuje snímky obrazovky 2,4x rychleji. Navíc funkce AI UpScale v Substance 3D Sampleru zvyšuje detaily textur a funkce Image to Material zjednodušuje vytváření vysoce kvalitních materiálů z fotografií.

Mezi nové funkce Adobe Lightroom využívající umělou inteligenci patří Lens Blur pro realistické efekty rozostření, Point Color pro přesné úpravy barev a High Dynamic Range Output pro úpravy a rendery HDR. Fotografové, kteří používají funkci Super Resolution Adobe Camera Raw, podporovanou aplikací Photoshop, zaznamenávají na grafickém procesoru GeForce RTX 4090 Laptop trojnásobný nárůst rychlosti ve srovnání s MacBookem Pro 16 M2 Max.

Lens-BLur zdroj: Foto: Nvidia

Ještě rychlejší kódování videí

Představte si revoluční technologii NVENC od NVIDIA, klíčovou součást vaší grafické karty GeForce, která přináší novou úroveň efektivity a rychlosti v kódování videa. NVENC je navržen tak, aby snížil zátěž kladenou na procesor, což umožňuje rychlejší export videí a hraje zásadní roli i při streamování.

Díky NVENC můžete zaznamenat rychlejší export videí v oblíbených softwarových řešeních jako Adobe Premiere Pro, Vegas Pro a mnoha dalších. Tato technologie umožňuje vašemu počítači zpracovávat video efektivněji, a tím uvolňuje výpočetní výkon pro jiné úlohy.

  • Podpora moderního kodeku AV1 od GeForce RTX 40: Novější řady GeForce RTX, počínaje sérií 40, přinášejí podporu pro kódování ve formátu AV1, který je považován za budoucí standard ve video kvalitě. Tento moderní kodek poskytuje vyšší kompresi při zachování kvality obrazu, což je ideální pro streamování a sdílení videí online.
  • Duální NVENC v GeForce RTX 4070 Ti a vyšších modelech: Vyšší modely jako GeForce RTX 4070 Ti jsou vybaveny dokonce duálním NVENC, což znamená ještě vyšší efektivitu a rychlost při kódování videí.
  • Přínosy v dalších nástrojích: NVENC také přináší významné výhody v softwarových řešeních jako Topaz Labs Video Enhance AI, Cyberlink Powerdirector, Vegas Pro a dalších. Tyto nástroje využívají NVENC pro zlepšení kvality a rychlosti práce s videem.

S NVENC od NVIDIA se vaše video projekty stávají rychlejšími, efektivnějšími a kvalitnějšími, což vám umožní dosáhnout profesionálních výsledků s menší námahou.

Hladké a plynulé streamování

Grafické karty NVIDIA GeForce vynikají také v kódování zaměřeném na kompresi obrazu, což je klíčové pro streamování her. Čím menší je obraz, tím menší je potřeba komprese a tím se zachová větší kvalita. Na rozdíl od rozlišení, kde je pokles méně patrný, je zachování vysoké snímkové frekvence (60 FPS) klíčové, protože diváci snadno vnímají změny v FPS.

Grafické procesory GeForce RTX jsou vybaveny speciálními hardwarovými kodéry (NVENC), které umožňují plynulé snímání a streamování obsahu bez vlivu na výkon GPU nebo CPU. Novější grafické procesory RTX podporují účinnější kodeky, které nabízejí dvě výhody: videa ve stejné kvalitě spotřebují méně místa na disku nebo šířky pásma, nebo při stejné velikosti souboru/šířce pásma mají videa vyšší kvalitu díky účinnějšímu kodeku. GeForce RTX 4070 Ti, případně její za pár dní uvedená novější varianta SUPER, a vyšší modely nabízejí dokonce duální NVENC.

NVENC zdroj: Foto: Nvidia

Špičkoví streameři na Twitchi a YouTube tradičně používají pro optimální kvalitu streamování sestavu dvou počítačů: jeden pro hraní a druhý pro vysoce kvalitní softwarové kódování CPU, což vyžaduje dva počítače, klávesnice, myši, zvukový mixér a speciální kartu, která to všechno zaznamená.

Spolupráce společnosti NVIDIA s OBS a použití grafických procesorů GeForce RTX však umožňuje streamerům dosáhnout podobného výkonu a kvality s jediným počítačem nebo notebookem RTX, včetně těch založených na novém grafickém procesoru RTX 2060 a notebooků GeForce RTX Max-Q.

Speciální hardwarový enkodér NVENC v grafických procesorech GeForce RTX odlehčuje kódování videa od CPU, čímž snižuje zátěž systému a zvyšuje výkon her. Spolupráce se společností OBS vedla k vydání aplikace OBS Studio verze 23.0, optimalizované pro grafické procesory NVIDIA, která snižuje dopad streamování na FPS až o 66 %, což vede k vyšší snímkové frekvenci her.

Navíc společnosti StreamLabs a StreamElements tato vylepšení integrovaly. Grafické procesory GeForce RTX jsou při streamování v H.264 přibližně o 15 % efektivnější ve srovnání s předchozí generací grafických procesorů Pascal. Pro streamery to znamená, že GPU GeForce RTX nabízejí vynikající kvalitu obrazu srovnatelnou s x264 Medium, ale se snadným hardwarovým kódováním.

Na softwarová straně pak stojí aplikace NVIDIA Broadcast, která přemění jakýkoliv prostor v profesionální domácí studio, posouvající livestreamy, voice chaty i videokonferenční hovory na novou úroveň. S podporou umělé inteligence nabízí funkce jako odstranění hluku a ozvěny z místnosti, což výrazně redukuje rušivé zvuky jako hlasité psaní na klávesnici nebo ventilátory PC. Nemusíte již hledat tiché místo pro streamování nebo schůzky na dálku, NVIDIA Broadcast zajišťuje čistý zvuk jednoduchým stiskem tlačítka.

geforce-broadcast-background-image-spec2-bb770_550-p@2x zdroj: Foto: Nvidia

Kromě toho aplikace nabízí pokročilé možnosti pro vizuální úpravy prostředí. Funkce jako odstranění, výměna, a rozostření pozadí vám umožní přizpůsobit si vizuální prostředí bez nutnosti drahého vybavení nebo složitého nastavení. NVIDIA Broadcast také přináší funkce jako automatická kompozice obrazu webkamery pro dynamické sledování pohybu, odstranění zrnění pro čistší obraz ve špatně osvětlených prostředích a efekt očního kontaktu, který udržuje vaše oči zaměřené na kameru. Všechny tyto funkce přetvářejí vaše online interakce na profesionální úrovni, ať už jste kdekoli.

Notebooky a pracovní stanice s grafickými kartami NVIDIA GeForce s technologiemi RTX a podporou umělé inteligence najdete na Alza.cz.

Zdroje:
komerční sdělení / PR, Nvidia

Nejnovější články