Ostatky dítěte vypovídají o pohřbech neandrtálců

14. 12. 2020 – 11:45 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Ostatky dítěte vypovídají o pohřbech neandrtálců
Neandrtálská rodina. | zdroj: P.Plailly/Science Library

Neandrtálci nám byli svým způsobem života a svými zvyky bližší, než si myslíme. Naznačuje to nová studie francouzských vědců.

Možná to byl chlapec, možná to byla dívka – to není jisté. Z rozboru kostí dítěte nalezených v jihozápadní Francii však vyplývá, že žilo před 41 tisíci let a zemřelo ve věku pouhých dvou roků.

Jeho ostatky byly označeny La Ferrassie 8, protože patřily osmému neandrtálci, kterého archeologové na místě s tímto názvem objevili.

Všechny kostry byly odhaleny v různých obdobích dvacátého století v lokalitě jeskyně lemované dvěma skalními úkryty ve vápencovém útesu. Archeologové, kteří na místě pracovali, se domnívali, že neandrtálci, jimž patřily, byli pohřbeni. Později však byla tato hypotéza zpochybňována.

001-neanderthal-burial-3 Umělecká rekonstrukce pohřbu dítěte. | zdroj: Emmanuel Roudier

Záleželo jim na mrtvých, pohřbívali je

Tým vědců z francouzského Národního centra pro vědecký výzkum a Národního přírodovědného muzea se nedávno rozhodl ostatky dítěte La Ferrassie 8 nalezené počátkem sedmdesátých let detailně přezkoumat a vztah neandrtálců k mrtvým objasnit.

Vědci pročetli záznamy a polní deníky používané tehdejším výkopovým týmem a analyzovali kosti dítěte. Kromě toho provedli v jeskynním úkrytu La Ferrassie, kde byly ostatky nalezeny, nové vykopávky.

Jejich studie publikovaná v magazínu Scientific Reports naznačuje, že dítě bylo vskutku pohřbeno. Pohřbu nasvědčuje mimo jiné to, že se na jeho kostech nenašly otisky zubů – na rozdíl od kostí pocházejících z pravěkých zvířat objevených v okolí.

Vědci proto předpokládají, že neandrtálci vykopali jámu, do které dítě uložili. Ukazuje na to i hlava dítěte, která ležela výš než zbytek těla, ačkoli země byla na místě nakloněna v opačném úhlu. Neandrtálci si prostě s uložením tělíčka dali práci, záleželo jim na tom, kde a jak spočine.

Podobnost nikoli náhodná

"Chybějící stopy po masožravcích a také nízký stupeň prostorového roztroušení naznačují, že ostatky La Ferrassie 8 byly velmi rychle zakryty půdou… Pohřeb je tím nejpřirozenějším vysvětlením pro polohu, v níž byly ostatky nalezeny," píše se ve studii.

Studie zapadá do trendu poznatků, ze kterých vyplývá, že čím víc o neandrtálcích víme, tím jsou nám podobnější. Tím spíš by bylo překvapivé, kdyby se od našich předků lišili v tom, jak nakládali se svými zesnulými.

001-neanderthal-burial-3 Místo vykopávek La Ferrassie v jihozápadní Francii. | zdroj: Claude Valette

Zdroje:
Science Alert

Nejnovější články