Ovládněte své sny! Měla by k tomu stačit tahle chytrá věcička

26. 4. 2020 – 7:01 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Ovládněte své sny! Měla by k tomu stačit tahle chytrá věcička
Zařízení Dormio. Využívá senzory, které měří váš tep či dech | zdroj: MIT

Bizarním projektem se zabývají učenci z renomované instituce. Pokud by se povedl, jaké sny byste si zvolili?

Lidé budou řídit obsah svých snů. Slibuje to projekt Massachusettského Technologického institutu (MIT, Massachusetts Institute of Technology). Může být stejným dílem pokrokový i bláhový.

Když máte sen

"Lidé nevědí, že celá třetina jejich života je úsekem, během něhož na sobě můžou aktivně pracovat," říká pro web Futurism Adam Horowitz z MIT Media Lab. Je jedním z výzkumníků pracujících na "snovém" projektu Dream Lab, jenž využívá zařízení, kterému se dá říkat "chytrá rukavice". 

Jeho cílem je především lépe pochopit, proč a jak sníme. Výzkumníci se ale netají záměrem dát nám větší kontrolu nad tím, jaké sny se nám zdají.

Dosud platilo, že lidé během snění nemají nad sny kontrolu. Existuje sice technika lucidního snění, která do nějaké míry sny dovede ovládat, její zvládání je ale spíše věcí náhody a štěstí.

profimedia-0249646627 Jaké sny si račte přát? | zdroj: Profimedia

Pro svou absurdní a nepředvídatelnou povahu se sny staly oblíbeným předmětem výkladu v ezoterických kruzích. Vědci na obsah snů žádný výrazný názor nemají. Pokládají je za směsici smyslových vjemů, které si přehrává mozek při zpracovávání zážitku z bdělého stavu – jako kdybyste se snažili vytvořit jednotnou zápletku z různých pořadů, na které narazíte během přepínání televize...

Není ani jasné, zda sny mají příběh, anebo si k nim příběh přidáváme až zpětně po probuzení. Právě to jsou ale otázky, na které by výzkumníci MIT chtěli nalézt odpověď – a spolu s tím sny překovat i v cosi užitečného pro náš bdělý stav.

Prvním krokem k nahackování snů, které se patrně shlédlo v Nolanově mysterioznímu snímku Počátek, má být "chytrá rukavice" Dormio.

Řekni tygr a ...

Dormio je vlastně senzor. Měří mimo jiné váš tep či dech. Díky tomu můžou výzkumníci detekovat spánkovou fázi, v níž se nositel rukavice nachází.

Další krok se už blíží Nolanově snímku. V okamžiku, kdy usínající sklouzává z vědomého do nevědomého stavu, rukavice přes spárovaný chytrý telefon přehraje slovo, které předem vybere majitel. Právě obsah slova může ovlivnit další průběh snění.

zdroj: YouTube

Když bylo například v jednom experimentu s rukavicí všem vysloveno slovo tygr, účastníci pokusu po probuzení mluvili o snu, ve kterém figurovala právě tahle šelma.

Dream Lab vyvinul i další podobný nástroj, který pro změnu ovlivňuje sny pomocí pachů. Cílem je takto postupně zdokumentovat, které vjemy mají na obsah snů největší vliv, a postupně je zakomponovat do open-source přístrojů.

Pokus, omyl, náprava

Studium ovládání snů je zatím okrajovým fenoménem. Ještě dlouho nebude jasné, nakolik je možné se sny manipulovat a jaký vliv na to mohou mít technologické nástroje.

Přístup Dream Lab je vlastně testováním metodou pokus-omyl-náprava. Pokud se ukáže, že Dormio a podobná zařízení fungují, bude to pozoruhodná zpráva. Pokud se ukáže, že nefungují, bude to důvod vrátit se k úvahám, jak sny ovlivňovat.

Zdroje:
Futurism.com

Nejnovější články