Paralyzovaný muž začal opět chodit díky svému nosu

21. 10. 2014 – 18:30 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Paralyzovaný muž začal opět chodit díky svému nosu
Někde pomáhají čumáky psí, v tomhle případě pomohl ten vlastní | zdroj: Profimedia

Desítky let vyvíjená metoda, jak zacelit mezery v porušené nervové soustavě, konečně zaznamenala první zásadní úspěch. Je práce polských lékařů předvojem revoluce v léčbě paralýzy?

Polák Darek Fidyka to před čtyřmi lety schytal nožem natolik nešťastně, že nůž porušil míchu a Fidyka ochrnul od poloviny těla dolů. Osmimiletrová prohlubeň, kterou ostří v míše způsobil, přerušila nervová spojení – a ta sice zkusí dorůst, jenže tady jim cestu zahradily další buňky, utvářející jizvu.

V těle ale existuje místo, kde nervová vlákna dorůstají po celý lidský život: nos. Jde konkrétně o tzv. čichový bulbus a v nose jich máme rovnou dva páry. Tým chirurgů z Vratislavi proto jeden bulbus odebral a následně z něj byly vypěstovány buňky nové.

Čichový bulbus zdroj: wikipedia

Zhruba půl milionu (ve světě biologie v podstatě jen kapka v moři) jich pak lékaři transplantovali do poškozené oblasti a dál nezbývalo, než čekat. Protože šlo o buňky „domácí“, nehrozilo jejich nepřijetí tělem, ale to zároveň neznamenalo, že se jim podaří nastartovat obnovný proces. Dosavadní výsledky u dalších pacientů byly totiž nulové.

Darek Fidyka zdroj: BBC

V případě Darka Fidyky tomu ale bylo naopak: postupně se mu začal vracet cit do jednotlivých částí těla a po dvou letech od zákroku už zvládá chůzi s pomocí opěrného rámu. Pro chlapíka, kterému prognózy dávaly 1% šanci na život bez vozíku, je takový vývoj zázrak. Pro vědce a lékaře, kteří se na tomto „zázraku“ podíleli, jde o výsledek tvrdé dřiny – a důležitou vzpruhu pro budoucí výzkum, i jeho nákladné financování.

Zdroje:
BBC

Nejnovější články