Pentagon svěřil řízení letounu umělé inteligenci - jako ve Star Wars

30. 12. 2020 – 9:40 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Pentagon svěřil řízení letounu umělé inteligenci - jako ve Star Wars
Letoun U-2 startuje z kalifornské základny Beale na první let s umělou inteligencí ARTUμ. | zdroj: Profimedia

Umělá inteligence poprvé řídila vojenský letoun. Letěla v kokpitu amerického výzvědného letadla U-2. 

Ve Star Wars útočí Luke Skywalker ve své lodi s pomocí droida R2-D2. Robot ve tvaru válce s půlkulovou hlavou připomínající odpadkový koš mu přitom pomáhá s navigací.

Teď se jím patrně inspirovalo americké letectvo. Do kokpitu výzvědného letounu Lockheed Martin U-2 v prosinci poprvé posadilo systém umělé inteligence pojmenovaný ARTUμ, což zní stejně jako R2. Pentagon mu svěřil kontrolu nad radarovými a senzorovými přístroji stroje.

ARTUμ, systém založený na herním algoritmu µZero, měl za úkol najít protiraketové odpalovací zařízení během simulovaného raketového úderu na letoun a byl také odpovědný za použití senzorů a taktickou navigaci. Plnil funkci kopilota, po většinu letu však měl hlavní slovo. Lidský pilot označený volací značkou Vudu, se soustředil na vyhledávání nepřátelských letadel.

Test podle zástupců letectva dopadl výborně a ARTUμ (nejspíš po nějakém upgradu) čeká další nasazení. 

zdroj: YouTube

ARTUμ je víc než autopilot, který je běžně používán v dopravních letadlech. Autopilot není přizpůsobivý k proměňující se situaci ve vzduchu. Je podstatně hloupější než automatické systémy vyvíjené pro autonomní automobily. Ty se obvykle starají o ovládání stroje jen při poklidném a dlouhém letu, nikoli při rizikových situacích. U těch přebírají kontrolu piloti z masa a kostí.

Na rozdíl od něj se ARTUμ umí přizpůsobit proměnlivé situaci a reagovat na ni. Díky tréninku (před nasazením absolvoval půl milionu simulovaných letů) dokáže zvládat rizikové situace, které se při bojovém letu vyskytují.

Pentagon informoval, že pokusný let poskytl data pro další vývoj systému. Z toho se dá usuzovat, že ARTUμ (či nějaký jeho nástupce) je stále minimálně roky vzdálený ostrého nasazení.

Americké letectvo si však stojí za tím, že trend střídání člověka a stroje při ovládání bojových letounů je už nezvratný.

"Abychom v budoucích konfliktech se stejně silnými protivníky mohli zvítězit, musíme získat výhodu na digitálním poli," sdělil k letu ARTUμ náčelník štábu amerického letectva generál Charles Brown. "Umělá inteligence v tom bude hrát zásadní roli. Musíme urychlit její vývoj, a to se může stát jen v případě, že naši piloti budou dál posouvat hranice možného."

Zdroje:
Defence News

Nejnovější články