Pohledy na planetu, které vám zůstávaly utajeny

22. 3. 2020 – 17:09 | Vesmír | Jaroslav Bican | Diskuze:

Pohledy na planetu, které vám zůstávaly utajeny
zdroj: Google Earth

Pokud se potřebuje odreagovat od záplavy koronavirových zpráv, zkuste to s neobyčejnými pohledy na naši planetu. Vděčíme za ně moderním technologiím.

 

Planetu Zemi z různých výšek a vzdáleností a věci, které vás na ní překvapí a možná i zvednou ze židle. Takové snímky nabízí Google Earth, který je dává dohromady z různých zdrojů – ze satelitů, z letadel, draků, dronů či dokonce z balónů.

Snímky jsou dostupné každému. Stačí si stáhnout software.

Tady jsou některé z nich. Do očí vás uhodí prapodivné struktury, krásné pravidelné tvary, nevšední stopy lidské činnosti i momenty, které by bez nových technologií nikdo nezaznamenal.

Svůdné rty

Málokteré rty jsou tak plné, neodolatelné a svůdné jako ty v Gharbu v súdánském Dárfúru. Tento kopcovitý útvar je umístěn na souřadnicích 12° 22' 13.32" N, 23° 19' 20.18" E.

GOOGLE EARTH LIPS zdroj: Google Earth

Úprk slonů

Už jste někdy spatřili stádo afrických slonů ve volné přírodě? Najdete je na souřadnicích 10,903497 N, 19,93229 E. Slony z Čadu budete mít jako na dlani. Můžete si prohlédnout i slůňata, která se krčí a schovávají mezi dospělými jedinci.

GOOGLE EARTH ELEPHANTS zdroj: Google Earth

Snový vrak

Na Google Earth můžete objevovat i vraky lodí. Jedním z největších, který je tam k nalezení, je vrak bolívijského nákladního trajektu S.S. Jassim. Najel na mělčinu a potopil se v roce 2003 u útesu Wingate nedaleko pobřeží Súdánu. Měří 81 metrů a nachází se na souřadnicích 19° 38' 46.00" N, 37° 17' 42.00" E.

GOOGLE EARTH WRECK zdroj: Google Earth

Antény v Gobi

Prapodivné struktury jsou k vidění v čínské poušti Gobi. Nejpropracovanější je podivná mřížka složená z množství rovných čar, které jsou dlouhé celkem 33 kilometrů. Patrně to je anténní pole, které se používá pro sledování počasí a další atmosférický výzkum.

GOOGLE EARTH SPIRAL zdroj: Google Earth

Mapvertising s plukovníkem

Vzhledem k tomu, že čím dál víc lidí tráví čas prohlížením Google Earth, začaly v odlehlých oblastech vznikat ohromné reklamy. Říká se tomu mapvertising. Na souřadnicích 37.646163° N, 115.750819° W v blízkosti nevadské silnice, kterou proslavily "přelety" UFO, naleznete gigantické logo KFC. Obrázek plukovníka Sanderse zabírá 26 670 metrů čtverečních. V Chile se pak nachází největší reklama na Coca-Colu, která je vytvořena ze 70 000 prázdných lahví nápoje.

GOOGLE EARTH KFC zdroj: Google Earth

Svastika, která nevadí

Pozoruhodné symboly jsou k vidění v severním Kazachstánu, kde badatelé našli 50 geoglyfů neboli maleb či motivů vytvořených na zemském povrchu. Jedním z nich je i útvar podobný svastice, která na rozdíl od mnoha zdejších obrazců udělaných z hliněných mohyl, byla vytvořená z dřevěných klád. Geoglyfy jsou staré zřejmě 2 000 let. Tehdy v Evropě a Asii nebyly svastiky neobvyklé a nenesly význam, který je s nimi spojovaný dnes.

GOOGLE EARTH SWASTIKA zdroj: Google Earth

Záhadná kola

Dalšími podivuhodnými útvary jsou prastaré kruhové znaky z doby před 8 500 lety. Jsou rozmístěné v jordánské Azraq Oasis. Kola se liší designem. Některá ukazují paprsky vycházející ze středu, jiná mají místo paprsků spíše jeden či dva pruhy. Další obrazce zase vůbec nejsou kulaté, ale podobné čtvercům, obdélníkům či trojúhelníkům. Kola mají paprsky orientované na jihovýchod-severozápad a jsou zarovnané podle východu Slunce za zimního slunovratu.

GOOGLE EARTH CIRCLES zdroj: Google Earth

Pouštní dech

Působivá je spirála, která se nám zjeví v pusté egyptské poušti u pobřeží Rudého moře. Každý pozorovatel jí může přisoudit takový význam, jaký se mu zamlouvá. Fantazii se meze nekladou. Její symetrie a provedení jsou v každém případě okouzlující. Dílo vytvořila skupina umělců v roce 2007 na ploše 100 tisíc metrů čtverečních s cílem oslavit "poušť jako stav mysli, krajinu mysli".

GOOGLE EARTH DESERT zdroj: Google Earth

 

Zdroje:
livescience.com

Nejnovější články