Poslechněte si, jak zní svět

7. 8. 2014 – 10:00 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Poslechněte si, jak zní svět
Co červený kroužek, to záplava zvuků z daného místa | zdroj: Vlastní foto autora

Díky službě Google Street View už jsme si zvykli, že se lze jediným kliknutí rozhlížet po ulicích na opačném konci planety. Co byste ale řekli možnosti si kromě prohlížení obrázků také poslechnout, jak dané místo zní?

Ke kouzlu různých zákoutí naší planety nepatří jen krásná zátiší nebo panoramata, ale také specifické vůně a zvuky. S přenosem vůní je to zatím složitější (i když jisté pokusy už se objevily), ale zvuky? Jejich sbíráním se zabývají amatérští nadšenci i profesionální zvukaři a jejich společné snažení už osm let mapuje projekt radio aporee.

A když říkáme mapuje, myslíme tím doslova mapu, do které jsou zanášeny zvukové nahrávky, pořízené na různých místech zeměkoule. Jejich obsahem může být v podstatě cokoli, od ševelení přímořského vánku přes hukot strojů po muzicírování pouličních umělců. Důležité je, aby nahrávka skutečně pocházela z daného místa a šlo o nijak neupravený záznam v délce minimálně jedné minuty.

Mapa zvuků zdroj: Vlastní foto autora

Dnes už stránka přetéká desítkami tisíc kvalitních zvukových „momentek“, které umí ve spojení s mapou spustit posluchačovu představivost na plné obrátky. Je na vás, jestli se nejdřív vydáte poslechnout si oblasti, které vás vždycky vábily, nebo třeba vaše bezprostřední okolí, ale doporučujeme si také skrze lištu dole pod mapou projít čerstvě přidané nahrávky, případně ty nejposlouchanější za poslední měsíc.

Během několika minut, které jsme nad mapou strávili my v redakci, nám tu stihlo zaznít bzučení trafostanice u trati na australském venkově, harmonikář v lotyšské Rize, zpěv posádky lodi na Nilu nebo třeba pískání tuleňů pod antarktickým ledovým příkrovem.

Antarktická vědecká stanice zdroj: Vlastní foto autora

Zvukový otisk místa, ve kterém se pohybujete, můžete dle libosti nahrát i vy (jenom doporučujeme se nejdřív seznámit s pravidly). Česká republika sice patří mezi slušně pokryté oblasti (a lze tu najít opravdové klenoty, jako např. smuteční průvod v Krásné Hoře), ale bílých, nebo lépe řečeno neozvučených míst je na mapě pořád víc než dost. A třeba právě díky vaší nahrávce někdo cizí alespoň zprostředkovaně zavítá do krajiny, která je pro něj podobně exotická, jako pro nás rovníková Afrika nebo ostrovy v Oceánii.

Zdroje:

Nejnovější články