Používáte plynový sporák? Pozor, hazardujete se svým zdravím
7. 5. 2025 – 17:30 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Nová studie vědců ze Stanfordské univerzity zjistila, že plynové sporáky uvolňují toxické chemikálie v množství, které způsobuje rakovinu. Zaměřila se na benzen vznikající při spalování zemního plynu nebo propanu, o němž je známo, že zvyšuje riziko této nemoci.
Experti měřili emise benzenu z plynových sporáků v 87 domácnostech, a nakonec vytvořili počítačové modely toho, jak se tento plyn šíří domácností.
Významně zvýšené riziko rakoviny vědci zaznamenali v domácnostech s plynovými sporáky, které produkovaly nejvíce benzenu, a současně tam nebylo dostatečné větrání. Nejhorší výsledky zaznamenali u dětí, u nichž se riziko zvýšilo oproti dospělým ve stejné domácnosti 1,85krát.
„Sporáky na zemní plyn a propan uvolňují benzen, známý karcinogen,“ napsali autoři práce. „Tato studie hodnotí expozici benzenu na úrovni populace a související zdravotní rizika pro 6,3 milionu obyvatel USA vystavených plynovým sporákům s nejvyššími emisemi benzenu,“ vysvětlili dále.
Za nejrizikovější označil tým byty a malé domy. Benzen často dosáhne i ložnic, kde se lidé vyskytují nejčastěji, což riziko rakoviny ještě zvyšuje.
Jak se chránit
Podle Světové zdravotnické organizace je riziko rakoviny v případě expozice benzenu z plynového sporáku minimální – konkrétně jeden z milionu lidí vystavených těmto emisím dostane během svého života rakovinu, uvádí WHO.
Nová studie ale přinesla horší výsledky – riziko rozvoje rakoviny u 1,92 až 12,03 dětí z milionu a 0,94 až 5,89 dospělých z milionu.
Je potřeba upozornit, že tyto výsledky souvisí s nejhorší expozicí v minimálně větraných prostorech. Přesto vědci říkají, že je nutné na to upozornit hlavně kvůli dětem a jejich zdraví.
Co s tím? Větrat co nejvíce je to možné a pokud možno omezit používání plynového sporáku.