Předpověď na víkend? Meteorická bouřka!

23. 5. 2014 – 11:00 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Předpověď na víkend? Meteorická bouřka!
zdroj: John Fowler

I s malou kometou lze hrát velké divadlo – stačí jen souhra trajektorií a původně nenápadná vlasatice nám možná přinese nejsilnější meteorický roj letošního roku...

Kometu se vzrušujícím označením 209P/LINEAR objevili před deseti lety hvězdáři ze stejnojmenného projektu (LIncoln Near-Earth Asteroid Research) a pokud byste si tehdy vsadili, že se nám jednou postará o velkolepou hvězdnou show, byla by to sázka velice odvážná.

kometa_209p Kometa 209p/LINEAR | zdroj: NASA

Odhady z posledních let ale počítají s tím, že brázda kosmického smetí, která se za kometou táhne po jejím dávném průletu kolem Slunce, protne teď v květnu zemskou dráhu a postará se v následujících dnech o meteorický roj s potenciálem nefalšované meteorické bouře.

Ta by v praxi znamenala frekvenci kolem tisícovky meteorů za hodinu, ale spolehlivost takových předpovědí je v případě jednorázových meteorických rojů podstatně nižší, než předpověď počasí. Ta aktuální k nám valí bouřky, ale díky hned několika internetovým přenosům z různých pozorovacích stanovišť nemusíme věšet hlavy. Vysílat bude The Virtual Telescope Project nebo samotná NASA, případně se můžete zaposlouchat do šumu Space Weather Radio, kde uslyšíte průlet každého zaznamenaného meteoru. V případě, že půjde skutečně o meteorickou bouři, rozhodně nedoporučujeme zapíjet každý meteor zvlášť!

souhvezdi_zirafy souhvězdí Žirafy | zdroj: IAU

A pokud by se vám přecejen poštěstilo mít nad sebou v hluboké páteční noci jasnou oblohu, hlídejte si souhvězdí Žirafy, kde má celý roj svůj radiant. Najdete ho zhruba na půl cesty mezi Velkým vozem a Perseem, s vrcholem se v našem časovém pásmu počítá naneštěstí až po rozbřesku. Samotná kometa pak Zemi mine o týden později, kdy nám zamává ze vzdálenosti 8 milionů kilometrů.

Nejnovější články