Proč v Irsku nežijí žádní hadi?

25. 11. 2017 – 17:14 | Příroda | red | Diskuze:

Proč v Irsku nežijí žádní hadi?
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Legenda praví, že svatý Patrik nejenže do Irska přinesl křesťanství, ale také zemi zbavil hadů. Možná má světec na kontě různé zázraky, ale likvidace hadů mezi ně nepatří. Ve skutečnosti totiž v zemi hadi nikdy nežili. Proč?

Paleontologům se nepodařilo najít žádné důkazy o tom, že by se jak v Irsku, tak ve Velké Británii hadi vyskytovali. na ostrovních státech panovalo příliš chladné podnebí na to, aby zde přežili.

Když pak deset tisíc let nazpět ledovce umožnily migraci mezi Evropou, Velkou Británií a Irskem, dostala se do obou zemí i nepůvodní zvířata – konkrétně hlavně hnědí medvědi, některé ryby a divoká prasata.

Hadi to však už nestihli, tedy až na "nepravého hada" slepýše. V době, kdy se začali vyvíjet, ledovce už roztály a prostor mezi Evropou a Irskem zmizel pod mořskou hladinou. Hadi se tak neměli kudy do Irska dostat a vzhledem k tomu, že jde o ostrovní zemi, se na tom od té doby nic nezměnilo (pomineme-li zoologické zahrady a chovatele). Do Británie jich pár proniklo, a tak zde žijí tři druhy.

Irsko není jedinou zemí, která je o hady "ochuzená". Ze stejného důvodu nežijí ani na Islandu, Havaji, Novém Zélandu, na severu Ruska, v Antarktidě a v Grónsku.

Zdroje:
Irishcentral.com

Nejnovější články