Rýma vás může naočkovat protilátkami na covid

12. 11. 2020 – 20:03 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Rýma vás může naočkovat protilátkami na covid
Rýmička může chránit před novým koronavirem. | zdroj: Profimedia

Nové studie vysvětlují, proč jedinci, kteří často trpí běžnou rýmou, mohou být odolnější vůči nákaze novým koronavirem.

Někteří lidé se s novým koronavirem SARS-CoV-2 dokážou vypořádat lépe než jiní, byť se s ním doposud nikdy nesetkali. A vůbec nejlépe do dovedou děti.

Ze dvou studií je jasnější proč: Koronavirus z čínského Wuchanu je podobný lidským koronavirům, které jsou původci běžné rýmy.

A díky tomu, že se někteří lidé mohli s 'rýmovými koronaviry' setkat dřív, může jejich imunita snáz rozpoznat i jejich nového problémovějšího příbuzného SARS-CoV-2.

Rýma vás trénuje

Studie virologů z několika německých univerzit, zveřejněná v říjnu v magazínu Nature, dospěla k hypotéze, že rýma trénuje proti novému koronaviru imunitní buňky – T lymfocyty. Další studie pod vedením britského mikrobiologa a imunologa Kevina Ng, publikovaná tento týden v žurnálu Science, nalezla protilátky proti novému koronaviru také u lidí, kteří se s ním doposud nesetkali ale rýmu prodělali.

Výzkumníci odebrali krevní vzorky širokému spektru lidí po celé Británii včetně dětí a seniorů. Jak očekávali, nalezli v nich řadu obecných protilátek proti S proteinu – tedy poznávacímu znaku virů, který sdílejí různé koronaviry včetně toho nejnovějšího.

U některých jedinců, kteří nedávno prodělali rýmu, však výzkumníci navíc nalezli také protilátky, o nichž se bezpečně ví, že účinně zabírají proti novému koronaviru SARS-CoV-2.

Výzkumem přitom prošli pouze lidé, kteří neprodělali (ani bezpříznakový) covid. Nemohli tedy získat protilátky tímto způsobem. To naznačuje, že rýma (aspoň zčásti) funguje jako očkování, byť nejspíš ne tak účinně.

Podstatným poznatkem studie je, že nejčastěji zastoupené protilátky, které vznikají při kontaktu s rýmovými koronaviry, byly odhaleny jenom pěti procent dospělých. Zato byly zastoupeny u 44 procent dětí.

Imunita s 'nudlí' u nosu

Podle autorů studie to může být jeden z důvodů, proč u malých dětí covid-19 propuká jen ve výjimečných případech, a naopak jedna z příčin těžšího dopadu nemoci na seniory. Imunita seniorů si jednoduše nepamatuje dětské rýmičky, jejich buňky jsou proto viru SARS-CoV-2 otevřené.

Zato děti, které často trpí rýmou a leckdy chodí s 'nudlí' u nosu, mají díky zásobám neškodných koronavirů ve svém organismu proti nebezpečnému virovému onemocnění výrazně lepší imunitu.

Zdroje:

Nejnovější články