Skutečná Enterprise: Sen nebo realita?

18. 6. 2014 – 16:00 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Skutečná Enterprise: Sen nebo realita?
zdroj: Mark Rademaker

V květnu rozvířil astronomické i scifistické kruhy návrh kosmické lodi, která nejenomže připomíná slavnou Enterprise ze Star Treku, ale především má obsahovat tzv. warpový pohon. Jak je to s ní doopravdy?

Fyzik Harold White, který je zaměstnán přímo v NASA, přišel s návrhem lodi pokřtěné IXS Enterprise a společně s výtvarníkem Markem Rademakerem tento návrh dotáhli do podoby, spouštějící Pavlovův reflex nejenom u trekkies.

Návrh totiž pracuje s pohonem, který by z nekonečného mezihvězdného trmácení udělal snesitelnou dovolenou. Nejrychlejšímu cestovateli ve vesmíru – světlu – trvá let k naší nejbližší kosmické sousedce, Proximě Centauri, přes čtyři roky, jenže světlo se pohybuje rychlostí, na kterou zatím neumíme ani zdaleka dosáhnout: za použití pohonů dostupných v současnosti by nám cesta k Proximě trvala desetitisíce let.

IXS Enterprise by stejnou trasu zvládla za týden. Jak? Ohýbáním prostoru kolem sebe. Warpový pohon (podle anglického slova „warp“ – pokřivit) pracuje s energií, která prostor před lodí smršťuje a za lodí naopak rozpíná. Loď si tak vytváří cosi na způsob kosmické zkratky a ve své warpové bublině cestuje rychleji než světlo, aniž by tím porušovala přírodní zákony. Za to jsou totiž ve vesmíru všechny body dolů!

Model warpového pohonu zdroj: Wikipedia

Ptáte se, v čem je háček? Především v energii, která je k tomuhle ohýbání potřeba. Zatímco do auta si nalijete benzín (případně ho píchnete do zásuvky), k nastartování ISX Enterprise budete potřebovat antihmotu. Hodně antihmoty! Pesimistické odhady mluví o objemu, ze kterého byste si uplácali jeden Jupiter, optimistický White uvádí skromných 350 kilogramů. Ať tak nebo tak, při ceně 100 bilionů dolarů za jeden gram antihmoty se vám libovolná cesta warpem setsakra prodraží.

Těch háčků, které stojí mezi realitou a kosmickou lodí jak vystřiženou ze Star Treku, je samozřejmě víc. Ale dokud nenajdeme způsoby, jak vyrábět antihmotu levněji, můžeme na warpové cestování zapomenout – nebo se ještě lépe poohlédnout jinde, například k podstatně realističtějším návrhům pulzních motorů na jaderné bázi, se kterými by cesta k Proximě vydala na jeden lidský život. Ostatně, kdybyste dvě století nazpátek někomu vyprávěli o cestách na Měsíc, ťukal by si na čelo, že takové výmysly patří do verneovek...

Zdroje:

Nejnovější články