Sluneční aktivita v době narození ovlivňuje délku života, tvrdí studie

12. 1. 2015 – 15:15 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Sluneční aktivita v době narození ovlivňuje délku života, tvrdí studie
Slunce je zdrojem života, ale dokáže s ním také pěkně zamávat | zdroj: raghavvidya

Z hvězd na obloze ma na naše životy vliv pouze jediná, Slunce. Bez mateřské hvězdy bychom tu jednak nebyli vůbec a zároveň nás doprovází po celý život. Podle nové studie dokonce slunce výrazně ovlivňuje jeho délku už během narození.

Trojice norských výzkumníků se ve studii zabývala více než devíti tisíci narozeními mezi lety 1676 až 1878 a porovnala je se sluneční aktivitou v tomto období, odvoditelnou ze záznamů o slunečních skvrnách.

Ukázalo se, že ženám, rodícím v letech, kdy bylo slunce činorodější a posílalo naším směrem více ultrafialového záření, se narodily děti, dožívající se statisticky nižšího věku. Rozdíl mezi dětmi narozenými mimo období zvýšené sluneční aktivity dosahoval až pěti let.

Nikos Koutoulas zdroj: Nikos Koutoulas

Studie samozřejmě brala v potaz další faktory včetně rozdílného sociálního postavení jednotlivých matek. Už proto ji nelze interpretovat zcela přímočaře: narození během zvýšené sluneční aktivity nemusí člověka automaticky odsoudit ke zkrácenému životu.

Pokud by vás přesto zajímalo, jestli do vašich vyhlídek mohlo slunce nějak promluvit, zmíníme jen, že poslední solární maxima proběhla v letech 1968, 1979, 1989 a 2000 – a momentálně je naše mateřská hvězda už několik let výjimečně klidná.

Zdroje:

Nejnovější články