Smrtící krása: Koronavirus poprvé zblízka na snímcích z mikroskopu

15. 2. 2020 – 19:10 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Smrtící krása: Koronavirus poprvé zblízka na snímcích z mikroskopu
zdroj: NIAID

Konečně víme, jak vypadá nový koronavir. Americká laboratoř zveřejnila jeho snímky z elektronového mikroskopu.

Koronavir, který se rozšířil z čínského města Wu-chanu, vyvolává obavy. Na snímcích, které tento týden publikoval Národní institut pro alergie a infekční nemoci v americkém Marylandu, však nevyhlíží děsivě.

Působí dokonce utěšeně a esteticky, téměř jako umělecké dílo. V galerii by mohl být vystaven jako obraz "nebezpečná krása".

Posuďte sami.

Jsou to první zveřejněné obrázky viru. Biologové je pořídili skenovacím elektronovým mikroskopem, který k zobrazení nepoužívá běžnou optiku (světlo), ale paprsek elektronů. Snímky jsou pro lepší názornost kolorovány.

Obrázky ukazují částečky viru z těla amerického pacienta. Kuličky viru na nich vystupují z povrchu buněk.

Poslední ze snímků v galerii je pořízen transmisním elektronovým mikroskopem s větším zvětšením. Jsou na něm patrné výčnělky viru připomínající sluneční korónu. Podle nich získaly koronaviry jméno.

Nový typ koronaviru do sobotního odpoledne podle globální statistiky Centra pro vědu a techniku Johnse Hopkinse z amerického Baltimoru připravil o život 1526 lidí, nakazilo se jím 67 091 jedinců a 8446 se jich podařilo vyléčit. Data pochopitelně nejsou úplná, obsahují pouze případy, které jsou evidovány zdravotními úřady v jednotlivých státech.

Původními nositeli koronaviru COVID-19 byli netopýři, jejichž trusem nebo slinami se infikoval luskoun. Z něj se nákaza přenesla na člověka. Vyplývá to z genové analýzy Jihočínské zemědělské univerzity.

Výzkumníci z Národního institutu pro alergie a infekční nemoci, kteří pořídili snímky koronaviru a vyvěsili je na Flickru, pěstují vir v laboratoři a zkoumají, jaké účinky na něj mají současné i nově vyvíjené léky.

Zdroje:
NIAID

Nejnovější články