SpaceX otevřela linku Země-ISS. Moje zásluha, chvástá se Trump

16. 11. 2020 – 8:05 | Vesmír | ave | Diskuze:

SpaceX otevřela linku Země-ISS. Moje zásluha, chvástá se Trump
Posádka Crew Dragon. | zdroj: Profimedia

Společnost SpaceX zahájila soukromou linkovou dopravu na vesmírnou stanici ISS. Zachránil jsem americkou kosmonautiku, tweetoval k tomu Donald Trump.

Na oběžnou dráhu odstartovala z Kennedyho střediska na Floridě v noci na pondělí (1:27 SEČ) raketa Falcon 9. Do vesmíru vynesla loď Crew Dragon se čtyřmi astronauty. V úterý pak přiletěla na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Posádku tvoří astronauti NASA Shannon Walkerová, Victor Glover, Michael Hopkins a Soiči Noguči z japonské kosmické agentury JAXA.

zdroj: YouTube

Pozornost hned po startu vyvolal tweet, ve kterém se americký prezident přihlásil k zásluhám na tomto projektu. Donald Trump píše, že před jeho nástupem k moci byla NASA 'blízko tragédii' a současný úspěch by nebyl možný bez jeho administrativy.

K tomu americká média připomínají, že nynější lety na oběžnou dráhu jsou po technologické stránce v režii soukromé firmy SpaceX a také to, že projekt na komerční lety na stanici ISS byl zahájen už za prezidenta George Bushe juniora v roce 2006.

Soukromníci dostali šanci

Trumpův tweet může připomínat píárové počínání dvojice zahrádkářů z filmu Jiřího Menzela Slavnosti sněženek:

zdroj: YouTube

"Už v roce 2006 na ISS přistávala první robotická zásobovací mise SpaceX. Plán na dopravu astronautů na ISS pak posunula výrazně dopředu vláda Baracka Obamy, která prosazovala myšlenku na spolupráci NASA se soukromým sektorem," připomněl v pondělí v rozhovoru s agenturou AP astrofyzik Henry Lambright ze Syrakuské univerzity.

Právě za Obamovy vlády v roce 2010 byl zahájen program Commercial Crew s cílem financovat soukromé firmy, které by pro NASA vyvinuly lodě pro dopravu na stanici ISS. 

Zatímco dříve NASA řídila konstrukci raket a vesmírných plavidel , teď si kupuje dopravu nákladu a lidí na orbitu jako službu. Vesmírná agentura spočítala, že kdyby si nechala raketu Falcon 9 k dopravě na oběžnou dráhu vyrobit klasickým způsobem, jakým v minulosti fungovala, tak by byla asi sedmkrát dražší.

První úspěšnou testovací výpravu na ISS absolvoval Crew Dragon s dvoučlennou posádkou letos v době od 30. května do 2. srpna.

profimedia-0443732418 1 1 Barack Obama a Elon Musk diskutují o programu SpaceX a spolupráci společnosti s NASA v roce 2010 na zkušební rampě. | zdroj: Profimedia

Nynější posádka lodi Crew Dragon, která byla překřtěna na Resilience (Houževnatost), by měla na vesmírné stanici zůstat pět až šest měsíců.

Musk v covidové izolaci

Samotný zakladatel společnosti SpaceX Elon Musk sledoval start ze svého domova, protože měl pozitivní test na covid-19. Především díky Muskově společnosti má Amerika po osmi letech loď schopnou dopravit astronauty na oběžnou dráhu.

Poté, co v roce 2012 skončily lety raketoplánů využívali Američané služeb ruských lodí a do vesmíru létali z ruského kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. NASA přitom za jednu zpáteční letenku platila 90 milionů dolarů (přes dvě miliardy korun).

Zdroje:
AP, NASA

Nejnovější články