Srdeční selhání i nová antibiotika za nás odhalí umělá inteligence

6. 6. 2024 – 14:48 | Technologie | Radek Chlup | Diskuze:

Srdeční selhání i nová antibiotika za nás odhalí umělá inteligence
Internet budoucnosti prostoupí umělá inteligence. | zdroj: Profimedia

Vědci zkoumají její využití ve zdravotnictví.

Umělá inteligence (AI) může mít velký přínos pro zdravotnictví. Vědcům ve Velké Británii pomáhá s předstihem odhalovat rizika srdečního infarktu, ve Spojených státech zase specifické molekuly pro nová antibiotika.

Tým vědců z Univerzity v Leedsu vyvinul algoritmus zvaný Find-HF, jenž v datech ze zdravotních záznamů pacientů hledá známky infarktu. Studii financovala charitativní organizace British Heart Foundation a napsal o ní server BBC News.

Řada pacientů si vyslechne diagnózu za pět minut dvanáct. „Léčba modifikující onemocnění pak může být potenciálně méně efektivní, hlavně u žen a starších lidí,“ uvedl Ramesh Nadrajah, vědec v oblasti zdravotnických dat na Univerzitě v Leedsu.

Na druhou stranu se shromažďují rozsáhlé databáze nedostatečně využívaných zdravotních záznamů. „Je to extrémně silný a unikátní národní zdroj. Nastal čas tato data využít pro blaho pacientů,“ zmínil se kardiolog Chris Gale.

Skupina leedských expertů otestovala algoritmus na záznamech o 568 284 dospělých britských pacientech a 106 226 údajích z Tchajwanské národní univerzitní nemocnice. S jeho pomocí identifikovala nejvíce rizikové pacienty s hrozbou hospitalizace do pěti let.

Pomáhá třídit informace

Find-HF má podle vědců například v rukách praktických lékařů potenciál uspíšit diagnózy srdečního infarktu o dva roky a usnadnit tak léčbu. Tímto způsobem lze nejen zlepšit kvalitu života pacientů, ale i zabránit jejich hospitalizaci a případné smrti.

Žijeme v době pandemie rezistence na antibiotika. Krize antimikrobiální resistence (AMR) v roce 2019 zabila přes 1,2 milionu lidí. Světová zdravotnická organizace (WHO) se obává vzestupu počtu těchto úmrtí na 10 milionů ročně do konce desetiletí.

Bakterie odolné vůči antibiotikům jsou jednou z největších hrozeb pro veřejné zdraví současnosti. Vědci proto už několik let zkoumají možnosti využití umělé inteligence při hledání specifických druhů molekul zabíjejících bakterie.

Tým z Pensylvánské univerzity s její pomocí objevil téměř milion nových molekul. „Trvalo by to mnoho let, ale s pomocí tohoto algoritmu dokážeme protřídit obrovské množství informací,“ cituje list The Guardian autora práce Césara de la Fuentea.

Podle něj AI umožňuje rychlé třídění dat o mikrobiomu, čímž potenciálně může významně urychlit objevy nových antibiotik. „Představuje významný pokrok v boji proti antibiotické resistenci,“ shrnul závěry studie profesor.

Zdroje:

Nejnovější články