Stav nouze na ISS, velitel v dekompresi! NASA omylem odvysílala záznam cvičení

13. 6. 2024 – 12:39 | Vesmír | Radek Chlup | Diskuze:

Stav nouze na ISS, velitel v dekompresi! NASA omylem odvysílala záznam cvičení
Ruský kosmonaut Alexandr Skvorcov během montážních prací na ISS ve volném vesmíru. | zdroj: Profimedia

Stovky lidí na YouTube kanálu NASA napjatě v přímém přenosu poslouchalo záznam boje astronauta o život. Bylo to cvičení.

Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) v noci na čtvrtek odvysílal zvukový záznam, podle něhož jeden z členů posádky na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) trpěl život ohrožující dekompresní nemocí. Jednalo se o omylem odvysílaný nácvik.

Téměř 30 minut po půlnoci středoevropského času se podle agentury Reuters objevil na oficiálním YouTube kanálu NASA zvukový záznam, který vyvolal na internetu spekulace o závažné nouzové situaci na palubě ISS.

Informace o nějaké krizi na ISS, o níž NASA nějakou dobu mlčela, se rychle začala šířit na sociálních sítích X a Facebook. Podle zvukového záznamu začal jeden z členů posádky pociťovat příznaky nebezpečné dekompresní nemoci.

Její příčinou jsou změny atmosférického tlaku. Problémy způsobuje dusík, jenž se za normálních okolností hromadí v tělních tekutinách a tkáních. Při poklesu tlaku se uvolňuje v krevním řečišti ve formě bublin plynu a může ovlivnit centrální nervový systém.

Dekomprese nakonec může vést až ke smrti. Není přitom hrozbou jen pro astronauty, ale pro každého, kdo je vystaven poklesu tlaku, například potápěče. Příčinou může být například i selhání přetlakové kabiny v letadle.

Falešný poplach

Na zvukovém záznamu posádce ženský hlas patřící specialistce říká, aby vrátila velitele zpět do skafandru, zkontrolovala mu pulz a poskytla kyslík. Po chvíli stejný hlas oznamuje, že postižený měl záchvaty a další prognóza je „slabá“.

Že na ISS došlo k nějaké nouzové situace, vyvrátila jak NASA, tak samotná posádka stanice. „Na palubě ISS nedošlo k žádné mimořádné situaci,“ zveřejnil na sociální síti X, dříve známé jako Twitter účet ISS.

NASA upřesnila, že zvukový záznam byl nechtěně směrován ze simulace prováděné v rámci cvičení členů posádky a pozemních týmů kvůli připravenosti na různé incidenty během misí ve vesmíru, napsal deník The Guardian.

Cvičení se zúčastnili i letečtí chirurgové – specializovaní lékaři vyškolení v kosmické medicíně. Společnost Elona Muska SpaceX upřesnila, že se test odehrával v Kalifornii a potvrdila, že všichni členové posádky jsou v bezpečí.

Výstup do vesmíru naplánovaný na další den podle NASA proběhne podle plánu. „Všichni jsou zdraví a v bezpečí,“ napsala agentura. „Zítřejší výstup do vesmíru proběhne podle plánu.“ Panika tedy byla zažehnána.

Zdroje:

Nejnovější články