Strategii „víkendových válečníků“ doporučuje i čínská studie

30. 8. 2024 – 11:23 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Strategii „víkendových válečníků“ doporučuje i čínská studie
Cvičení prokazatelně prodlužuje život | zdroj: Pixabay

Cvičení jen o víkendu opravdu může zastat celý týden.

V dospělosti to může být s volným časem a prostorem pro cvičení horší. Vědci z Číny však mají dobré zprávy. Cvičení jen o víkendu má srovnatelné pozitivní účinky na fyzické a duševní zdraví jako cvičení po celý týden.

Dospělost nám může ukrajovat z volného času. Prostor na cvičení? Není čas ani uvařit si večeři. Cvičení je přitom pro zdraví zásadní. Celkově se vědci shodují, že prodlužuje lidský život tím, jak snižuje rizika různých nemocí.

Mezi zdravotní přínosy cvičení například patří snížená rizika rozvoje kardiovaskulárních chorob, mozkové mrtvice a demence. Navíc je prokázáno, že snižuje rizika vzniku duševních nemocí a rakoviny, a to i u kuřáků nebo lidí s obezitou.

Pokud nemáte čas, byla by škoda se tak zdravotně prospěšné aktivity vzdát. A ani nemusíte, tvrdí vědci z Číny. V nové studii publikované v časopise Nature Aging popsali výhody strategie „víkendového válečníka“, tedy cvičení jen o víkendu.

Tým analyzoval data od 75 000 účastníků programu britské biobanky. Jejich týdenní fyzickou aktivitu zaznamenávala nositelná zařízení. Vědci osm let sledovali jejich zdraví včetně míry rozvoje neurologických a duševních nemocí.

Dva dny stačí

Víkendoví válečníci měli podle výsledků o 26, 21 a 45 procent nižší rizika rozvoje demence, mrtvice a Parkinsonovy choroby než neaktivní lidé, kteří během týdně necvičili ani 150 minut, napsal s odkazem na výzkum web ScienceAlert.

Rizika vzniku deprese a úzkosti měla tato skupina oproti neaktivním účastníkům nižší o 40 a 37 procent. Co je důležité, všechny tyto hodnoty byly v případě víkendových válečníků srovnatelné s lidmi fyzicky aktivními po celý týden.

Studie rovněž poukazuje na důležitost cvičení v pokročilejším věku a ve stáří. Snižující se rizika rozvoje neurologických chorob totiž vědci nejvýrazněji zaznamenali u osob starších 65 let. Nikdy tedy není pozdě začít, vyplývá z výzkumu.

Co když není čas o víkendu? Autoři studie napsali, že stejně účinné je rozložit si cvičení do dvou kterýchkoli dnů v týdnu. Jejich zjištění navazuje na loňskou práci amerických vědců, jejichž závěry se nesly v podobném duchu.

Cvičení během jednoho až dvou dnů o víkendu snižuje rizika kardiovaskulárních chorob a mozkové mrtvice, popsali podle listu The Guardian. A nebylo to jediná taková studie. Benefity strategie víkendových válečníků už prokázalo více vědeckých prací.

Zdroje:
ScienceAlert

Nejnovější články