Strom, který cestoval přes celou zeměkouli

23. 6. 2014 – 12:30 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Strom, který cestoval přes celou zeměkouli
Akácie v lese na ostrově Réunion | zdroj: Wikipedia

Havajské ostrovy v Tichomoří a atlantický ostrůvek Réunion mají zdánlivě společné jen to, že jde o skromná území obklopená vodou, kam oko dohlédne. Existuje ale strom, který obě místa důvěrně spojuje.

Pokud vedle sebe položíte vzorky z havajských akácií a vzorky akácií z Réunionu, zjistíte něco zdánlivě neuvěřitelného: jde o druh, který od sebe dělí jediná genetická mutace. Analýza DNA reúnionské Acacia heterophylla ukázala, že jde o blízkou příbuznou havajské Acacia koa  přitom ostrovy od sebe dělí bezmála 17 000 kilometrů! Jak se jednomu druhu stromu podařilo usídlit tak daleko od svého původního domova?

Doslova společné kořeny obou akácií odhalil tým z jihoafrické Stellenboschovy univerzity, vedený molekulárním ekologem Johannesem Le Rouxem. Ve své studii jihoafričtí vědci uvádějí, že nejpravděpodobnější metodou přenosu byl pták, který zhruba před milionem a půl lety sezobl semínka stromu koa a nadchlo ho to natolik, až si vyrazil na cestu kolem prehistorického světa.

Havaj - Réunion zdroj: Vlastní foto autora

Šance, že by se havajská semena dostala na Réunion po moři, je nulová: po nasáknutí mořskou vodou už koa neklíčí. Obdivuhodná je tím pádem nejenom vzdálenost, ale především fakt, že došlo k přenosu druhu mezi tak titěrným územím.

Semena akácie koa zdroj: Starr Environmental

Jakkoli se totiž o přenos postarala shoda celé řady náhod, podobných případů bylo v posledních letech objeveno hned několik a naznačují nám, že prostá náhoda utváří přírodu kolem nás daleko víc než předpokládáme.

Zdroje:

Nejnovější články