Student objevil zlepšovák, který bude zachraňovat životy

25. 11. 2014 – 20:00 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Student objevil zlepšovák, který bude zachraňovat životy
Pokročilý výzkum se neobejde bez vybavení, které nemusí být dostupné ani univerzitám | zdroj: Flickr

Profesionální mikroskopy jsou legrace, jejíž cena se umí bez problémů vyšplhat k pěticiferným částkám. Stačí ale dobrý nápad a k výsledkům, dostupným jen v nejmodernějších laboratořích, se dopracujete i s vybavením za několik tisíc.

Právě jeden takový nápad vymyslela chytrá hlavička Adama Lynche, doktoranda londýnské Brunelovy univerzity. To mimochodem sedí: jde o školu pojmenovanou po Isambardu Kingdom Brunelovi, slovutném inženýrovi a vynálezci z 19. století.

Na rozdíl od Brunela, jehož práce obnášela velkolepé sroje a stavby, se Lynch pohroužil do světa miniaturního, kam už lidské oko bez mikroskopu nedohlédne. Jenže takové, které by studentovi umožnily adekvátní výzkum v rámci jeho školního projektu, nebyly finančně dostupné.

Zeiss zdroj: Flickr

Šikovný mladík nicméně nezahodil petriho misku do žita a ze tří levných USB mikroskopů sestavil jeden větší, osvětlovaný externím zdrojem světla. Výsledný obraz sice nebyl zdaleka tak ostrý, ale to vůbec nevadilo: Lynch totiž zkoumal hybnost buněk a v takovém případě si počítač, který tuto hybnost měří, vystačí i s rozmazanými „fleky“.

Podstatné je, že celý vynález stál začínajícího vědce zhruba pět tisíc korun a nahradil přístroje za desetinásobné ceny. Podle Lynche navíc půjde stlačit cenu dolů – po zkušenosti s prototypem chystá vylepšenou a zároveň levnější verzi.

Adam Lynch zdroj: EurekAlert

Jde přitom o mnohem víc než jen sympatický nápad, který jednomu studentovi umožní dokončit svou vědeckou práci. Hybnost buněk bývá často měřena v souvislosti s různými nemocemi a nákazami a v rozvojových zemích může drahé vybavení představovat zásadní překážku. Zlepšovák bystrého mladíka by měl pomoci ji překonat.

Zdroje:
EurekAlert

Nejnovější články