Studenti dokázali rozluštit zuhelnatělý svitek z Herculanea, pomohla jim umělá inteligence

9. 2. 2024 – 11:25 | Technologie | Radek Chlup | Diskuze:

Studenti dokázali rozluštit zuhelnatělý svitek z Herculanea, pomohla jim umělá inteligence
Lidská lebka s neurony a zářícími světelnými obvody. Umělecká představa toku vědomí při umírání. | zdroj: Profimedia

Umělá inteligence dokáže přečíst i zničený, nečitelný text

Před dvěma tisíci lety pohřbil pod vrstvami popelu a žhavé lávy římská města Pompeje a Herculaneum běsnící vulkán Vesuv. Tato katastrofická událost zhasla mnoho lidských životů, ale vedla i ke ztrátě vzácných dokumentů a spisů. 

Když rozžhavená láva v obou dříve prosperujících městech spálila život, zničila i knihovnu papyrových svitků známých jako Herkulánejské papyry. Archeologové je objevili v 18. století a uložili do neapolské knihovny Biblioteca Nacional de Nápoles. 

Jsou ale bohužel zuhelnatělé. Některé poškodila erupce natolik vážně, že se při pokusu o rozbalení rozpadly. Jejich obsah tedy zůstal dlouhé roky záhadou. Až do teď. Dříve nemožné překážky dnes totiž díky technologickému pokroku tak nepřekonatelné nejsou. 

V rámci kampaně Vesuvius Challenge nejprve vědci podrobili svitky skenu urychlovačem částic Diamond Light Source. Získané snímky však byly nepoužitelné v důsledku poškozeného, nečitelného písma, uvedla televize CBS News

Ať vyhrají ti nejlepší 

Více než milion dolarů od dárců však nakonec umožnilo soutěž mezi experty, kteří dostali za úkol texty rozluštit. Přihlásilo se několik týmů. Čas na přečtení nečitelného písma měli do konce roku 2023. Jejich snahu popsal mimo jiné i časopis Nature

Úspěch oslavili studenti z několika evropských univerzit Youssef Naderov, Luke Farritori a Julian Schilliger. K rozluštění svitků využili jak umělou inteligenci, tak rady různých expertů z celé řady oborů a pokročilé snímkovací technologie. 

Úspěšně se jim podařilo rozluštit asi pět procent prvního svitku, za což obdrželi cenu ve výši 700 tisíc dolarů. Je to mnohem větší úspěch, než by se mohlo zdát. Studenti totiž objevili úplně nový text, nikoli přepis již existujícího. 

Jedná se o pojednání neznámého filozofa o rozkoši. V textu se zabývá souvislostmi mezi potěšením a dostatkem či nedostatkem. Vědci chtějí svitek rozluštit celý a vypracovat o něm samostatnou studii publikovanou v některém z předních odborných časopisů. 


Zdroje:
CBS News

Nejnovější články