Tajemství egyptských mumií odhaleno digitální technologií

21. 11. 2020 – 11:06 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Tajemství egyptských mumií odhaleno digitální technologií
Pohled do mumie egyptské dívky. Na jejím těle jsou patrné korálky. | zdroj: H.-P. Klut/E. Estel

Vědci nahlédli dovnitř vzácných egyptských mumií, a přitom je ani neotevřeli. Rozbalili je 'digitálně'.

Současná věda pokládá rozbalování mumií za neetické. Dělat to však nemusí. Do mumií se může podívat pomocí výpočetní mikrotomografie.

Tato technologie, zjednodušeně mikro-CT, dokáže poskytnout až stokrát vyšší rozlišení než lékařské CT. Zobrazí detailně nejen ostatky, ale i předměty, které mají pochovaní lidé na sobě nebo u sebe.

Nejnověji to dokládají skeny vzácných egyptských mumií.

Pohřbeni s mincemi pro převozníka

Vědci pomocí špičkového CT skenovali první portrétní mumie přivezené z Egypta do Evropy. Do Říma je dopravil už v roce 1615 cestovatel Pietro Della Valle.  

Mumie muže a ženy neležely v dřevěném sarkofágu, ale na dřevěné desce zabalené v textilu a zdobené sádrou a zlatem. Zachovaly se na nich portréty zemřelých, kterým se říká 'mumiové'. 

journal.pone.0240900.g006  3 2 Portréty na mumiích muže a ženy z drážďanských sbírek. | zdroj: H.-P. Klut/E. Estel

Mumie pocházející z prvního století našeho letopočtu, z doby římské nadvlády nad Egyptem, skončily v Drážďanských státních uměleckých sbírkách a vědci je skenovali spolu s mumií dospívající dívky (na hlavním snímku) z téže doby.

Ze skenů vyšlo najevo, že žena i dívka byly zabaleny s korálky, což svědčilo o tom, že patřily k vyšším společenským vrstvám.

Všechny tři mumie byly pohřbeny s artefakty považovanými za užitečné v posmrtném životě, včetně mincí – zjevně určených k zaplacení božskému synovi Charonovi, který podle pověsti převážel duše zemřelých přes řeku Styx do podsvětí.

journal.pone.0240900.g017  3 2 Pohled do mumie ženy. | zdroj: H.-P. Klut/E. Estel

Multidisciplinární tým z Drážďanských státních uměleckých sbírek, Institutu pro studia mumií v italském Bolzanu a Americko-egyptské studijní skupiny Horus dokázal ze skenů vyčíst detaily o zdravotním stavu mumifikovaných Egypťanů.

Skeny zjistily artritidu i nádor

Žena zemřela ve věku 35 až 40 let a byla 151 cm vysoká. Měla pokročilou artritidu v levém koleni. Dívka se dožila pouhých 17 až 19 let. Měřila 156 centimetrů a na její páteři byl patrný nezhoubný nádor.

journal.pone.0240900.g009  16 9 Portrét na mumii dívky. | zdroj: H.-P. Klut/E. Estel

Muž, vysoký 163 centimetrů, zemřel také mladý, ve věku 25 až 30 let.

Co je zajímavé – výzkumníci zjistili, že mozek a části vnitřností z těl nebyly odstraněny.

"Jsme si jistí, že z těchto mumií nebyly odňaty mozky ani všechny vnitřní orgány. Mumie zůstaly zachovány pouze díky dehydrataci použitím nějaké vysoušecí směsi," řekla k výzkumu jeho vedoucí Stephanie Zeschová.

O své studii vědci informují v odborném časopise PLOS ONE.

Zdroje:

Nejnovější články