Tajemství vzkazu na ikonickém obrazu odhaleno

23. 2. 2021 – 19:02 | Technologie | Nedd.cz | Diskuze:

Tajemství vzkazu na ikonickém obrazu odhaleno
Výřez z Munchova obrazu Výkřik. | zdroj: Profimedia

Infračervená technologie objasnila původ nápisu na světoznámém díle, které inspirovalo hororovou sérii Vřískot nebo emoji.

Malá a téměř nezřetelná věta vepsaná do jednoho z nejznámějších malířských děl všech dob – do obrazu Edvarda Muncha „Výkřik“ (původně Výkřik přírody) – byla déle než sto let předmětem neutuchajících dohadů v uměleckém světě.

Slova „mohl namalovat pouze blázen“ jsou napsána tužkou v levém horním rohu obrazu.

profimedia-0592625062 Nápis „mohl namalovat pouze blázen“ na Munchově obraze. | zdroj: Profimedia

Věta byla poprvé zaznamenána v roce 1904. Odborníci si dosud nebyli jisti, kdo je autorem nápisu. Jedni tvrdili, že to je sám Munch, o němž bylo známo, že během svého života trpěl duševní poruchou. Ale třeba norská kunsthistorička Gerd Wollová prosazovala názor, že to je vandalská reakci někoho, komu se obraz nelíbil.

Letos podrobili restaurátoři Munchova muzea v Oslo obraz detailní analýze pomocí infračervených snímků. A ze skenů vyplynulo, že vzkaz napsal sám autor obrazu, norský malíř Munch

Obraz, který inspiroval

Na obraze z roku 1893 je vyděšená postava s rukama pevně přitisknutýma k hlavě pod žlutooranžovými vlnitými liniemi, které znázorňují oblohu. Výjev se stal světoznámým vyjádřením lidské úzkosti. Inspiroval mimo jiné filmovou hororovou sérii Vřískot z devadesátých let let či současné emoji.

Restaurátoři před plánovanou výstavou nejprve pořídili infračervené fotografie a potom vzkaz porovnali s rukopisem v Munchových denících a korespondenci.

Výsledek shrnula kurátorka muzea Mai Brittová Gulengová: „Nápis je bezpochyby Munchův. Rukopis sám, stejně jako události z roku 1895, kdy Munch poprvé svůj obraz vystavil v Norsku, to vše ukazuje jedním směrem.“

V době svého vzniku vzbudilo dílo kritické reakce, které Muncha, jak píše ve svých denících, nesmírně zraňovaly. Patrně poté dodal na plátno zmíněný vzkaz. Malířův otec a sestra trpěli návaly depresí a Munch sám byl v roce 1908 hospitalizován po nervovém zhroucení.

Byla za tím Krakatoa?

„Nemoc, šílenství a smrt jsou černí andělé, kteří stáli u mé kolébky,“ napsal jednou Munch o své duševní nemoci. „Můj strach ze života je pro mě nezbytný, stejně jako moje nemoc. Bez úzkosti a nemocí jsem loď bez kormidla... Moje utrpení je součástí mého já a mého umění. Jsou nerozeznatelné ode mě a jejich zničení by zničilo mé umění.“

Inspiraci pro ikonický obraz dostal Munch na procházce, během které patrně zahlédl na obloze červená světla, možná způsobená erupcí sopky Krakatoa v roce 1883.

„Kráčel jsem po cestě se dvěma přáteli, slunce zapadalo, najednou obloha zčervenala. Zastavil jsem se, cítil jsem se vyčerpaný a opřel se o plot nad modročerným fjordem, Moji přátelé šli dál a já jsem tam stál třesoucí se úzkostí – a vycítil jsem nekonečný výkřik procházející přírodou,“ popsal malíř situaci, která stála za obrazem.

Zdroje:
ČTK, Wikipedia, IflScience.com

Nejnovější články