Těhotná žena předala protilátky na covid dítěti

1. 12. 2020 – 9:35 | Člověk | ave | Diskuze:

Těhotná žena předala protilátky na covid dítěti
Ilustrační foto. | zdroj: Frank Alarcon/Unsplash

Nakažené ženě se narodilo dítě s protilátkami na covid. Dostalo je od matky.

Ženě, která se v březnu nakazila koronavirem, se před několika dny narodil zdravý syn, který má v těle protilátky na covid-19. Nakažený přitom nebyl. Lékaři předpokládají, že protilátky mu matka předala během těhotenství. Sama je přitom v těle neměla.

Jednatřicetiletá obyvatelka Singapuru Celine Ng-Čanová se infikovala v březnu během dovolené v Evropě. Tehdy byla v desátém týdnu těhotenství.

Překvapená matka

"Nebála jsem se, že Aldrin dostane covid-19, protože jsem četla, že riziko přenosu (z matky na plod) je minimální," sdělila matka deníku The Straits Times. "Co mě ale překvapilo, by to, co mi řekl pediatr. Pověděl mi, že moje protilátky na covid-19 zmizely, zato je má Aldrin. Lékař se domnívá, že jsem si protilátky na covid-19 během těhotenství vytvořila a potom mu je předala."

Vědci a lékaři v Singapuru tento případ zkoumají, chtějí ověřit, zda je skutečně možné, aby nenarozené dítě dostalo od matky protilátky.

"Není dosud jisté, zda protilátky poskytují novorozenci účinnou míru ochrany před covidem-19, ani jak dlouho případná ochrana trvá," sdělil primář gynekologie v dětské nemocnici v Singapuru Tan Hak Koon.

Protilátky na covid-19 však už dříve zaznamenali lékaři v Číně v krvi novorozenců, kteří se narodili matkám nakaženým covidem.

Studie čínských vědců zveřejněná v říjnovém čísle časopisu Emerging Infectious Diseases zjistila, že u jedenácti dětí narozených nakaženým ženám z města Wu-chanu protilátky rychle vymizely.

Protilátky i v mateřském mléce

Jiný výzkum těhotných žen z Wu-chanu objevil protilátky ve vzorcích mateřského mléka. Matky je tedy mohly předat dětem kojením. Protilátky se objevily rovněž ve vzorcích pupečníkové krve, která je obsažená v placentě a pupeční šňůře.

Lékařský výzkum v Singapuru se teď zaměří také na důsledky nemoci covid-19 na těhotné ženy a děti před a po porodu. Podle předního singapurského experta na infekční nemoci Paula Tambyaha je možné, že děti určitou ochranu proti koronaviru mají. Lékař upozornil, že ve světě zaznamenali mizivý počet případů nákazy mezi novorozenci narozenými matkám, jež prodělaly infekci.

"To by napovídalo, že novorozenci mohou být nějakým způsobem chráněni  mateřskými protilátkami," usuzuje doktor Tambyaha.

Zdroje:

Nejnovější články