Koronavirus může pocházet z Česka, tvrdí čínští genetici

29. 11. 2020 – 22:01 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Koronavirus může pocházet z Česka, tvrdí čínští genetici
Praha, Karlův most. | zdroj: Profimedia

Číňané se snaží přepsat historii koronaviru SARS-CoV-2. Tvrdí, že jeho původní verze vznikla v cizích zemích a ukazují přitom také na Česko.

Čínští fylogenetici zkoumající vývoj virů zveřejnili na přepublikačním vědeckém webu SSRN.com studii, která naznačuje, že koronavirus SARS-CoV-2 byl do Číny zavlečen z ciziny. Virus se podle jejich poznatků mohl objevit a rozšířit na čtyřech kontinentech, aniž byl odhalen.

Jsou za virem opice?

"Náš výsledek ukazuje, že město Wu-chan není místem, kde se poprvé uskutečnil přenos viru SARS-CoV-2 z člověka na člověka. SARS-CoV-2 měl tyto přenosy už za sebou, když se do Wu-chanu rozšířil, už před tím zažil adaptivní vývoj," píše se v čínské studii nazvané The Early Cryptic Transmission and Evolution of SARS-Cov-2 in Human Hosts (Raný skrytý přenos a vývoj SARS-Cov-2 v lidských hostitelích).

Badatelé ve své analýze dospěli k závěru, že koronavirus může pocházet z Česka, Austrálie, Indie, Bangladéše, Ruska, Srbska, Řecka, Itálie nebo Spojených států. V těchto zemích prý vystopovali původní nejméně zmutované koronaviry.

Za nejpravděpodobnější místo původu infekce však vědci označují Indický subkontinent. Svou hypotézu popisují tako: "Mezi o květnem a červnem 2019 udeřila v jižní Indii a v Pákistánu vlna veder. Jejich důsledkem byl nedostatek vody. Divoká zvířata, zejména opice, potom sváděla smrtelné zápasy o vodu u tenčících se vodních zdrojů, a to zvýšilo pravděpodobnost zoonotického přenosu viru (ze zvířete na člověka). "

Závěrem trojice autorů studie píše: "Doufáme, že naše práce vrhne nové světlo na tento záhadný virus a pomůže zodpovědět mnoho přetrvávajících nezodpovězených otázek týkajících se SARS-CoV-2."

Odveta za Prymulu?

Nynější studie o původu viru, který vyvolává nemoc covid-19 není první tohoto typu. V obdobné analýze se čínští vědci už v dubnu dobrali poznatku, že virus patrně pochází ze Spojených tátů nebo z Itálie.

Tentokrát však Číňané výrazně zvýšili počet států podezřelých z toho, že nákaza pochází z jejich území.

Genetik David Robertson z Centra pro výzkum virů Univerzity Glasgow v reakci pro The Guardian upozornil, že "čínská studie ignoruje rozsáhlá epidemiologická data, která jasně ukazují na vývoj viru v Číně a jeho šíření z této země".

Studie pochopitelně bude vyvolávat podezření z politické objednávky. Čínský režim se snaží vylepšit obraz země poškozený stigmatem původce koronaviru, který má na kontě bezmála půldruhého milionu obětí a jehož účet zdaleka není uzavřen.

Otázkou je, proč do kategorie Číně podezřelých států spadlo právě Česko. Nabízí se spekulace, zda to není odveta za výroky, které na čínskou adresu pronesl Roman Prymula.

Bývalý ministr zdravotnictví v říjnu ve sněmovně vyslovil přesvědčení, že viníkem epidemické katastrofy není matka příroda, ale čínský stát. Přiklonil se k názoru americké administrativy, že koronavirus unikl z Wuchanského virologického institutu, kde Číňané testují léky a vakcíny proti nemocím vyvolanými koronaviry typu SARS

Diplomaty z čínské ambasády v Praze a jejich spojence na Pražském hradě tím dopálil (čínská reakce je tady).

Zdroje:
The Guardian, Ssrn.com

Nejnovější články