Tělesný tuk může zakonzervovat mozek na celá tisíciletí

23. 6. 2015 – 18:15 | Člověk | Karolína Lajblová | Diskuze:

Tělesný tuk může zakonzervovat mozek na celá tisíciletí
Raději se příliš nesoustřeďte na to, co na obrázku ve skutečnosti vidíte... | zdroj: The Siberian Times

Mozková tkáň je velmi měkká a obsahuje množství vody. Obvykle se tedy začíná rozkládat ihned po smrti. Za určitých podmínek je ale možné mrtvý mozek uchovat v neporušené podobě po stovky až tisíce let.

V roce 1998 vykopali archeologové 700 let staré pozůstatky kojence z pohřebiště nedaleko francouzského města Quimper. Jeho tělo bylo zabaleno v kůži a umístěno v dřevěné rakvi s polštářem pod hlavou. Lebka měla velkou frakturu naznačující krvácení do mozku, ale také obsahovala scvrklé zbytky levé mozkové polokoule.

I přesto, že mozková tkáň ztratila přibližně 80 procent svého původního objemu, byla velmi dobře zachovalá. Čelní, spánkové a temenní laloky si udržely svůj původní tvar a charakteristické záhyby mozkové kůry byly dokonce viditelné pouhým okem.

Kromě toho mohli vědci skenováním mozku pomocí magnetické rezonance a počítačové tomografie snadno rozlišit šedou a bílou hmotu mozkovou. Mikroskopické zkoumání tkáně navíc odhalilo i nepoškozené mozkové buňky.

Podobné nálezy jsou extrémně vzácné, protože mozková tkáň se zachovává jen za velmi specifických podmínek. Ostatky dítěte byly nalezeny v oblasti bohaté na sladkou i slanou vodu, a když k tomu přičteme absenci kyslíku, dostaneme nejpravděpodobnější vysvětlení, proč se mozek dítěte tak zázračně zachoval.

Sakha Republic Academy of Science zdroj: The Siberian Times

Díky specifickým podmínkám došlo k vytvoření tzv. adipoceru, běžně také „mrtvolného vosku“. Tato šedohnědá páchnoucí substance potřebuje ke svému vzniku obvykle několik měsíců až let. Během této doby anaerobní bakterie rozkládají tělesný tuk a ve výsledku se vytváří pevný a velmi stabilní odlitek měkkých tkání, který by jinak prošel hnijícím rozkladem.

„Zavoskování“ mrtvého organismu mnohdy napomáhá vyšetřovatelům zjistit příčinu smrti. Jedním z takových případů bylo i nalezení pozůstatků indické ženy středního věku, ponořených ve vodě přibližně tři měsíce. Díky vydatnému období dešťů se vytvořila tuková vrstva a vyšetřovatelé přišli na výraznou řeznou ránu na jejím krku.

Mrtvolný vosk napomáhá i významným vědeckým objevům. V roce 2009 se ruským odborníkům podařil pozoruhodný nález 39 tisíc let starého mamuta, odkrytého v permafrostu na Sibiři – a s výborně zachovalým obřím mozkem. Výsledky výzkumu potvrdily podobnou strukturu, jakou má mozek  moderních slonů.

Zdroje:

Nejnovější články