Trend pokojovek: Odkud se vzal?

27. 6. 2022 – 10:02 | Komerční sdělení | Inzerce

Trend pokojovek: Odkud se vzal?
zdroj: Tisková zpráva

Pár let zpátky byste s monsterami a fíkusy setkali maximálně u babičky nebo ve školní hale. Teď spíš těžko najdete domov, který zeleň nezdobí. Kde se vzala obliba pokojovek a jaké jsou teď trendy?

Z botanické do každé domácnosti
První masivní obliba pokojovek pochází z přelomu 19. a 20. století, kdy začínaly vznikat botanické zahrady a stalo se poměrně běžné přivážet tropické a subtropické rostliny z celého světa. Jejich obliba stoupala a zase klesala. Zatímco naše babičky si interiér hojně zdobily živými květinami, další generace zeleni tolik neholdovala. Současnému boomu pěstování pokojových rostlin zasadil semínko severský trend přírodního bydlení, o plný rozpuk se pak postarala pandemie covidu. Starost o zeleň byla mnohdy to jediné, co nás ještě udržovalo při smyslech.

Proč zrovna pokojovky?
Pokojové rostliny dostanou do našeho interiéru život a postarají se o příjemné mikroklima. Mnoho z nich funguje jako čistička vzduchu, kdy vyfiltrují prachové částečky i třeba cigaretový kouř. Možná ještě větší přínos v nich ale našli mileniálové, kteří tento trend obnovili – péče o květiny nás naplňuje tím, že vidíme výsledky své práce. A také se ve městech můžeme obklopit živými věcmi a užít si svůj kus přírody. Na rozdíl od péče o domácí mazlíčky nebo děti je to přeci jen trochu jednodušší a méně časově náročné. Jen musíte zařídit, aby se o rostliny někdo staral, když jede na dovolenou.

Kytka za (deseti)tisíce? Není problém!
Pokojovky nejsou jen živá dekorace, stává se z nich poměrně výnosný byznys. Stejně jako všechno jiné, i rostliny podléhají trendům, a co dříve bylo považované za defekt můžete dnes pořídit za nemalou částku. Řeč je o stále oblíbenějších panašovaných rostlinách, které mají na listech větší či menší podíl bílé barvy, která je způsobena nedostatkem chlorofylu. A i když je jejich pěstování náročnější a zbarvení často nestálé, není problém za takovou rostlinu dát v řádu desetitisíců. Ale nejen panašované rostliny vám provětrají peněženku. Od pěstitelů můžete také sehnat raritní kousky, které jsou v přírodě na vymření, a doufat, že se vám investice zhodnotí a nenapadnou vám ji škůdci.

Nejdražší květina, kterou si můžete pořídit
Pojem drahé je dost relativní. Zatímco jeden by nedal za pokojovku víc než pár stovek, pro dalšího je to jako nic. O tom by mohl vyprávět majitel ohrožené rostliny Philodendron spiritus-sancti, kterou vydražil na eBayi za 9 600 dolarů. Právě tahle dlouholistá kráska patří v současnosti mezi svatý grál sběratelů.

Nejpopulárnější pokojovky pro rok 2022
Zajímá vás, jestli doma nemáte taky náhodou zelený poklad? V současnosti se největší popularitě těší áronovité rostliny, takzvané aroidy. Tam spadá již zmiňovaná monstera, stejně jako philodendrony nebo alokázie. A že máte doma pořádně vzrostlé kousky? Takovou vzrostlou monsteru, fíkus nebo strelícii dnes pořídíte v řádů tisíců korun.
Zatímco v posledních letech byly nejoblíbenější květiny okrasné listem, vrací se opět popularita kvetoucích rostlin. Jen pozor na to, že některé květy jsou sice krásné, ale voní tak intenzivně, že se budete muset rozhodnout, jestli v místnosti zůstanete vy, nebo kytka.

Pokojovky a jejich dopad na planetu
Možná by se mohlo zdát, že na pěstování zeleně nemůže být kontroverzního. Ale právě díky rostoucí popularitě se z pěstování stala masovka a denně se tak vyprodukují neskutečná kvanta rostlin. Problematická je těžba rašeliny, která se používá v substrátu, stejně jako převážení napříč světem. Naštěstí má každý možnost volby. Takže není problém nakoupit od lokálních pěstitelů, nebo využít takzvané zelené swapy, kde měníte rostlinu za rostlinu a můžete si tak si svou džungli vybudovat ekologicky a prakticky zadarmo. Stačí se jen umět o kytky starat a vědět, jak je množit.

Zdroje:
Inzerce

Nejnovější články