Údajné mimozemské mumie mají nelidské otisky prstů, překvapilo odborníky

26. 7. 2024 – 13:55 | Nedd | Radek Chlup | Diskuze:

Údajné mimozemské mumie mají nelidské otisky prstů, překvapilo odborníky
Mumie objevené v Peru mají tři prsty a podlouhlé hlavy | zdroj: Pixabay

Jejich skutečný původ je ale stále nejasný.

Záhadné mumie údajných mimozemšťanů se třemi prsty a protáhlými hlavami, objevené minulý rok v Peru, mají mít nelidské otisky prstů, napsal s odkazem na nový výzkum list New York Post. Na závěry o jejich původu je však stále brzy.

Mexický novinář a ufolog José Jaime Maussan loňský rok šokoval s tvrzením, že na planině Nazca objevil více než půl tuctu tříprstých mumií s protáhlými hlavami. Maussan nadšeně prohlašoval, že ostatky patří mimozemšťanům.

Nálezu se okamžitě chytli konspirační teoretici, milovníci záhad a ufologové. Tvrdili, že máme co dočinění s jasným důkazem mimozemské inteligence. Řada odborníků však byla skeptická a spíše Maussana vnímala jako oběť podvodu.

Novinář koncem loňského roku s experty, kteří za ním přijeli nález prohlédnout, dosvědčil, že mumie mají z 30 procent DNA neznámého původu. Do jihoamerické země se nyní vypravil americký právník Joshua McDowell se třemi nezávislými soudními lékaři.

Čtveřice se rozhodla jedno ze záhadných těl prozkoumat. Co našli, je šokovalo. Otisky prstů totiž vůbec nepřipomínaly lidské, se smyčkami a kličkami. Odborníci je britskému deníku Daily Mail popsali jako dokonale rovné.

Může jít o podvod

Platilo to jak pro otisky prstů na rukách, tak i na nohách. McDowell přiznal, že nic takového v životě neviděl. Jako bývalý státní zástupce a současný obhájce v trestních řízeních přitom dle svých slov viděl spousty otisků prstů. Ale ne takové.

McDowell nicméně upozornil, že je příliš brzy na vynášení soudů o mimozemském původu. Nejprve bude nutné provést rozsáhlou analýzu DNA v prostředí moderních laboratoří. Jeho pozorování ale ještě přiživuje tvrzení konspirátorů o mimozemšťanech.

Podle něj mohou otisky mít spojitost se způsobem zachování kůže, tělo totiž bylo pokryto křemelinou – směsí bílého prášku vznikající z usazenin zkamenělých řas. Je to ale pouze spekulace, po přesném vysvětlení teď vědci pátrají.

Místní úřady i archeologové ale upozorňují, že může jít o podvod. Již dříve vyšlo na povrch, že menší „mumie“ byly vyrobeny s pomocí papíru, syntetického lepidla, kovu a lidských a zvířecích kostí. Maussan nemá o pravosti figurín žádný důkaz.

Problém však je, že ta aktuálně zkoumaná je odlišná, a že nejde o podvrh už dokázaly rentgenové snímky. Přesto hned nemusí jít o mimozemšťana, ale jedince z předkolumbovské éry, kdy si kmeny nechaly protahovat lebky, jak uvedl historik Christopher Heaney.

Zdroje:

Nejnovější články