Umělá sladidla a rakovina: Tenhle doplněk kazí léčbu a vy ho máte asi doma
22. 8. 2025 – 6:38 | Člověk | Miroslav Krajča | Diskuze:
Nová studie přináší znepokojivý objev: sucralóza – oblíbené umělé sladidlo – může snížit účinnost immunoterapie proti rakovině. Výzkum prokazuje narušení střevního mikrobiomu vedoucí k poklesu aminokyseliny arginin, která je klíčová pro imunitní buňky. Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak tyto negativní účinky vyvážit.
Nový výzkum publikovaný v časopise Cancer Discovery přináší šokující zjištění: sucralóza, známá jako hlavní složka sladidla Splenda, může u pacientů podstupujících imunoterapii rakoviny snižovat její účinnost tím, jak působí na střevní mikrobiom. Science News potvrzuje, že umělá sladidla změnila složení bakterií, které štěpí arginin, důležitou aminokyselinu nezbytnou pro funkci T-buněk.
Výzkumný tým z University of Pittsburgh nejprve provedl testy na myších s melanomem a adenokarcinomem. Myši krmené sucralózou měly horší reakci na imunoterapii typu anti-PD1, vykazovaly větší nádory a nižší přežití. Naopak u myší bez sucralózy byla léčba účinná. Studie ukázala, že sucralóza poškodila léčebný efekt neutralizací argininu. Podávání suplementů s argininem nebo citrullinem však účinnost imunoterapie obnovilo. Medical News Today a Reuters potvrzují, že pacienti s vyšší denní spotřebou sucralózy měli méně výrazný léčebný výsledek.
Výsledek se ověřoval i u lidí. V průběhu kliniky bylo sledováno 132 pacientů s pokročilým melanomem nebo nemalobuněčným karcinomem plic, kteří podstupují imunoterapii anti-PD1. Stravovací dotazníky odhalily, že ti, kdo pravidelně konzumovali sucralózu (např. v dietních nápojích), reagovali hůře na léčbu. Studie publikovaná v časopise New Scientist konstatuje, že i malé množství sucralózy mělo negativní dopad, a to pod limitem FDA povolené denní dávky 5 mg/kg tělesné hmotnosti. Medical News Today osvětlil, že limit odpovídá třeba 22 plechovkám dietní Coly u 70kg muže.
Mechanismus je jasný: sucralóza snižuje biodiverzitu střevního mikrobiomu a podporuje bakterie, které rozkládají arginin. Nízké hladiny argininu omezují funkci T-buněk, které jsou páteří imunoterapie. PubMed potvrzuje, že výsledkem jsou výrazně snížené reakce na léčbu u zvířecích modelů i u lidí.
Co z toho vyplývá? Odborníci varují, ale nezavrhuji předešlé výživové návyky přímo – nemusí jít hned o drastické změny. Jednoduché řešení ve formě argininových nebo citrullinových doplňků by mohlo negativní efekt sucralózy zvrátit. Je však důležité konzultovat to s lékařem. Science News a Reuters doporučují vyčkat dalších lidských klinických studií, než se tato praxe z bezpečnostních důvodů běžně nasadí.